Blij


Recensie Blij door Sandra Hutchison:
Fragmentenbundel over wakker worden en andere aardse zaken

Dorien Groot (1962) schreef dit openhartige boek om de laatste restjes van en uit haar geschiedenis af te ronden, te transformeren. Het resultaat is een gewaagd en eerlijk relaas geworden. Ze gunt de lezer met dit boek een kijkje in haar jeugd en schrijft met passie over haar persoonlijke tegenslagen en successen in het leven.

Hoewel Dorien een zeer toegankelijke schrijfstijl heeft, leest het boek toch niet erg vlot weg. Zoals de subtitel van dit boek al aangeeft staat dit boek vol losse fragmenten. Flarden van persoonlijke herinneringen. Herinneringen uit een ver verleden worden afgewisseld met herinneringen van veel korter geleden. Hierdoor moet je als lezer telkens even omschakelen (was ze hier ouder of juist jonger dan hetgeen ze hiervoor beschreef?), waardoor het boek in het begin niet zo lekker leest. Ook zijn de onderwerpen die in het eerste gedeelte besproken worden best pittig. Zo beschrijft Dorien onder andere uitgebreid het veel te vroege overlijden van haar broer en haar worsteling met anorexia en boulimia.

Halverwege neemt het verhaal een andere wending en gaat het voornamelijk over haar persoonlijke succesverhalen. Hierin beschrijft ze onder andere haar spirituele zoektocht, haar kennismaking met NLP en het oprichten van de NLP-school Het kleurenorkest.

Ik heb het eerste deel van dit persoonlijke verhaal met veel interesse gelezen. Jammer genoeg voelde het tweede deel voor mij meer aan als een promotie voor NLP.

De eerste helft van het boek Blij bevat persoonlijke elementen die voor sommige mensen herkenbaar zullen zijn. Het boek is dan ook zeker een aanrader voor mensen die met eetstoornissen te kampen hebben (gehad). Maar verwacht geen diepgaande uitleg over de problematiek rondom anorexia en boulimia. Ook de nare effecten van het op veel te vroege leeftijd te maken krijgen met een groot verlies worden door Dorien uitgebreid beschreven. Ook deze effecten zullen voor veel mensen herkenbaar zijn. Dit persoonlijke verhaal kan deze mensen een steuntje in de rug geven, misschien zelfs wat troost bieden. Dorien laat immers zien dat ze ondanks alle tegenslagen opgroeide tot een krachtige vrouw die weet van aanpakken.

Dankzij het tweede gedeelte van het boek is Blij ook een aanrader voor iedereen die belangstelling heeft in NLP. Natuurlijk beschrijft Dorien ook in dit deel diverse persoonlijke situaties waardoor het boek echt als een compleet geheel aanvoelt. Het toch best pittige persoonlijke verhaal wordt positief afgesloten, zodat het de lezer naderhand met een goed gevoel achterlaat.

★★★
Titel: Blij | Auteur: Dorien Groot | Uitgeverij: Paris Books | Categorie: Biografieën, autobiografieën | Uitvoering: hardcover | 250 pagina’s | ISBN13: 9789493191068 | Verkrijgbaar sinds: maart 2021 | Recensent: Sandra Hutchison | Datum recensie: 08-03-3021 | Prijs: €22.50, e-book €9.00 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.