De kracht van het juiste moment


De kracht van het juiste momentRecensie De kracht van het juiste moment door Hannie van Grol:
Leven volgens jouw biologische klok

Michael Breus is klinisch psycholoog en hij is expert op het gebied van slaap. Hij wordt ook wel The Sleep Doctor genoemd. Maar De kracht van het juiste moment gaat verder dan alleen het slapen. Dit boek is bruikbaar op alle levensgebieden. Om zijn bevindingen kracht bij te zetten heeft hij onderzoek gedaan naar het juiste chronotype. Ieder mens reageert namelijk op zijn eigen unieke manier. Als je weet tot welk chronotype je behoort en er ook naar weet te leven, heb je zoveel mogelijk profijt van je gedrag.

Om te ontdekken welk chronotype je bent, heeft de auteur een uitgebreide vragenlijst opgesteld. Hij heeft vier types ontdekt en die de naam gegeven van een dier, dat het type het best benadert. De Leeuw is een ochtendmens, de Wolf is een nachtbraker, de Dolfijn heeft een slaappatroon dat heel licht is, omdat hij redelijk alert blijft tijdens de slaap en de Beer (meer dan 50% van de bevolking) past het best in het dagritme zoals de maatschappij dat van ons verlangt. Voor elk chronotype wordt uitgebreid ingegaan op de diverse gedragingen, wanneer optimale prestaties plaats kunnen vinden en wat de verbeterpunten zijn.

De kracht van het juiste moment is heel bruikbaar en toegankelijk geschreven. Alles wordt uitgebreid toegelicht en gestaafd met voorbeelden die in een donkerder tekstvak zijn afgedrukt. Zo blijft het boek overzichtelijk en is snel bepaalde informatie terug te vinden. Daartoe helpt ook de trefwoordenlijst die achter in het boek is opgenomen. Door de afwisseling van dikgedrukte teksten met gewone druk krijg je nog makkelijker toegang tot specifieke gegevens waar je naar op zoek bent. De hier en daar gebruikte illustraties verduidelijken de inhoud. Ook een lijst met noten die in het boek opgenomen is, laat zien dat er sprake is van een degelijk onderbouwde tekst.

Over de meest uiteenlopende onderwerpen is informatie te vinden. Denk hierbij o.a. aan relaties, lichaamsbeweging, gezondheid, eten en drinken, werk, plezier en natuurlijk niet te vergeten slaap. Het is zeker mogelijk alleen de gegevens van je eigen chronotype te bestuderen en daarnaar te handelen, maar soms kan het ook handig zijn om meer te begrijpen van je medemens om zo effectievere transacties te sluiten, rekening te houden met anderen die tot een ander chronotype behoren en zo je eigen leven te veraangenamen. Maar in eerste instantie je eigen type leren kennen en daarvoor wijzigingen aanbrengen in je leefpatroon (en dat geldt voor iedereen die in deze maatschappij functioneert), levert je veel profijt op voor een energieker bestaan.

Mocht je in jezelf een mengtype ontdekken, dan zijn er nog enkele aanvullende testjes te vinden om te bepalen tot welk type je je het beste kunt richten. Of alle aangegeven aanpassingen te realiseren zijn, is van minder belang. Iedere verandering is er een in de goede richting. De kracht van het juiste moment is een handige leidraad om meer uit je leven te halen, meer begrip te krijgen voor anderen die tot een ander chronotype behoren en meer succes te behalen door middel van veranderingen in je leefstijl. De hoofdklokken die opgenomen zijn, zijn een schematische weergave van al het besprokene om met één oogopslag te zien op welke tijd een bepaalde activiteit het meest geschikt is. Deze bestseller is al in meer dan achttien talen vertaald en hopelijk vindt het boek ook zijn weg in Nederland.

Fontaine

★★★★
De kracht van het juiste momentTitel: De kracht van het juiste moment | Auteur: Michael Breus | Fontaine Uitgevers | Categorie: Persoonlijke ontwikkeling | Verkrijgbaar als paperback en e-book | 416 pagina’s | ISBN13: 9789464040715 | Verkrijgbaar sinds: 12-10-2021 | Recensent: Hannie van Grol | Datum recensie: 25-11-2021 | Prijs: €25,00. e-book €11,99 | Bestellen

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.