De kracht van rust


Recensie De kracht van rust door Antoinette van Steeg:
8 tegendraadse lessen over werk en het goede leven 

De kracht van rust is zoals de auteur het zelf zegt, geen boek om op je to-do lijst af te vinken, maar het helpt je om een nieuwe levenshouding te ontwikkelen. Door middel van acht voorbeelden en een afsluitend hoofdstuk met de titel Rust in de praktijk neemt ze de lezer mee om meer rust te krijgen in het drukke en haastige leven. Naast dit boek biedt de auteur ook een 8-weekse online-training aan. Achter in het boek is een QR-code te vinden waarmee je je kunt aanmelden. Maar hoe vind je meer rust in het leven?

Mirjam van der Vegt is naast auteur ook stiltetrainer. Ze geeft onder andere retraites, trainingen en lezingen. De kracht van rust straalt ook een bepaalde rust en kalmte uit. Het boek oogt overzichtelijk en kan heel goed als naslagwerk gebruikt worden. Maar hoe kun je daadwerkelijk meer rust in je leven genereren? Van der Vegt laat dit zien en ervaren in dit boek. Ze geeft dagelijkse voorbeelden die herkenbaar zullen zijn voor de lezer en gebruikt hierbij verhalen en inspiratie van onder andere Churchill, Nelson Mandela, maar ook van bijvoorbeeld rapper Typhoon.

Veel mensen werken te lang door en nemen geen rustpauzes. Hierdoor staat het lichaam steeds ‘aan’, waardoor het geen rust meer kent en minder snel herstelt. Wat je zaait, zul je oogsten geeft de auteur aan. Door rust in te plannen zul je je ook beter in je vel voelen. Door middel van praktische voorbeelden laat de auteur zien hoe je dit kunt verweven in je leven.

In elk hoofdstuk neemt ze de lezer mee in een breed beeld van hoe je bijvoorbeeld beschikbaar kunt zijn zonder te veel gehaast. Ze gebruikt korte subhoofdstukken die worden ondersteund met schema’s, illustraties of kaders. Afsluitend aan het hoofdstuk heeft ze een bladzijde ‘onthaasting’ toegevoegd, waar ze de lezers vragen stelt over het besprokene en hoe je dit in je leven kunt integreren of ter overdenking. Deze vragen vond ik mooie triggers om het hoofdstuk mee af te sluiten. Het zijn vragen die je elk moment van de dag erbij kunt pakken. Ze zijn verhelderend en kunnen je echt helpen om rust in je leven te (her)vinden.

De kracht van rust vind ik een inspirerend boek dat ook nog eens de ogen van de lezer doet openen. Het is nergens verwijtend of heeft een wijzend vingertje naar wat je niet goed doet, maar het is juist een verhelderend en ondersteunend boek. Ik heb de online cursus niet gevolgd, maar ik kan mij voorstellen dat het voor mensen die minder van lezen houden een goed hulpmiddel kan zijn om aan de slag te gaan.

Van der Vegt heeft een makkelijke schrijfstijl en deelt het boek goed in. Daarnaast motiveert het boek door de positieve inslag om direct aan de slag te willen gaan. Het boek zou je per hoofdstuk kunnen lezen en zou niet achtereen gelezen hoeven te worden. Het is een boek dat je makkelijk er even bij kunt pakken op elk moment van de dag of als je merkt dat je te veel doorgaat en te weinig rustmomenten inplant.

De kracht van rust is voor mij een boek dat een mooi plekje op mijn boekenplank krijgt. Het is een fijn boek om cadeau te doen, zelf te lezen en als naslagwerk te gebruiken in het dagelijks leven.

★★★★
Titel: De kracht van rust | Subtitel: 8 tegendraadse lessen over werk en het goede leven | Leesfragment | Auteur: Mirjam van der Vegt | Uitgeverij Ten Have | Categorie: spiritualiteit | Verkrijgbaar als paperback | 208 pagina’s | ISBN13: 9789025909024 | Verkrijgbaar sinds: 20-10-2020 | Recensent: Antoinette van Steeg | Datum recensie: 08-12-2020 | Prijs: € 20.99 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.