De wetenschap van dromen


De wetenschap van dromenLeer dromen onthouden, interpreteren en sturen

De ondertitel van De wetenschap van dromen geeft perfect weer wat we van dit boek kunnen verwachten. Guillaume Jacquemont heeft hiermee zijn eerste boek geschreven. Hij is wetenschapsjournalist en redacteur bij een maandblad voor psychologie en neurowetenschappen. Uit de noten die achter in het boek zijn opgenomen, blijkt hoeveel hij bestudeerd heeft, voordat De wetenschap van dromen het levenslicht zag.

Zijn boek beschrijft het gebied van dromen zeer uitgebreid. Hij vertelt hoe belangrijk dromen kunnen zijn voor ons dagelijks leven, hoe we dromen kunnen onthouden en interpreteren. Maar ook hoe we grip krijgen op onze dromen door uit te leggen wat lucide dromen zijn en hoe we dan in staat zijn onze dromen te sturen. En wat voor veel mensen belangrijke informatie is, is dat er mogelijkheden zijn om nachtmerries te voorkomen. Tenslotte beschrijft hij ook hoe we in de nacht interactie met mensen of dieren in onze omgeving kunnen krijgen.

De wetenschap van dromen is een zeer compleet boek, gericht op de laatste inzichten en studies over dromen. Op begrijpelijke wijze laat de auteur ons kennismaken met de wondere wereld van de dromen en de betekenis ervan. Hij beschrijft wanneer we dromen, waarom, welke rol de hersenen spelen en wat de betekenis ervan kan zijn voor ons dagelijkse leven. Hij laat ook zien hoe de vroegere opvattingen waren en hoe deze nu zijn. Verrassend is te lezen dat ook dieren dromen en op welke wijze we daar kennis van kunnen nemen. Verder beschrijft hij veel technieken om vat te krijgen op het onthouden van dromen, zodat we ook handvatten hebben om ermee aan de slag te gaan.

De wetenschap van dromen bestaat uit zeven hoofdstukken, waarna de noten volgen en nog verschillende leestips om dieper op de stof in te gaan. Ieder hoofdstuk wordt afgesloten met een klein quizje, heel interessant om even stil te staan bij de verschillende aspecten van de droom. De layout is erg aantrekkelijk. Buiten de gewone gedeeltes tekst staan er gedeeltes tekst in kaders en licht- of donkerblauwe kleur weergegeven. Bovendien wordt het boek opgesierd door een aantal illustraties, ook in blauwtinten. Erg mooi gedaan.

In de conclusie vertelt de auteur dat hijzelf gedurende periode van schrijven een dromenschrift heeft bijgehouden. Bij het teruglezen ervan voelde hij af en toe een glimlach verschijnen op zijn gezicht en zag hij de vreemde taferelen weer aan zijn geestesoog voorbijtrekken. En zoals hij aangeeft:
“Dát wonderlijke deel van uw leven terugkrijgen, is het doel van dit boek.”

Ten have logo

★★★★
De wetenschap bolTitel: De wetenschap van dromen | Auteur: Guillaume Jacquemont | Uitgeverij: Ten Have | Categorie: persoonlijke ontwikkeling | Verkrijgbaar als paperback, e-book en luisterboek | 270 pagina’s | ISBN13: 9789025909789 | Verkrijgbaar sinds: februari 2022 | Recensent: Hannie van Grol | Datum recensie: 5-3-2022 | Prijs: € 20,99, e-book € 9,99 en luisterboek € 14,99 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.