Eén beslissing


Recensie Eén beslissing door Sheila Vermeulen
De eerste stap naar een beter leven

Mike Bayer is een personal coach en life coach. Hij is de oprichter en ceo van CAST Centers, van waaruit artiesten, kunstenaars, sporters, directeuren en ieder ander die dat wil, worden begeleid naar een authentieker, succesvoller en gelukkiger leven. Daarnaast zit hij ook in de adviesraad van Dr. Phil, verschijnt hij regelmatig in diens shows en is hij oprichter van de CAST Foundation. Zijn cliënten noemen hem Coach Mike.

Eerder schreef Mike Bayer het boek, Je beste ik: wees jezelf, alleen beter. Een boek dat je niet per se gelezen hoeft te hebben voor het lezen van, en het werken met, Één beslissing, maar waarnaar wel wordt verwezen in dit boek. Er wordt dan, waar nodig, opnieuw uitleg gegeven, zodat iedere lezer het boek gemakkelijk kan volgen. Coach Mike zet je meteen aan het werk met het definiëren van je beste ik en je anti-ik. Een concept waar hij zo’n groot geloof in heeft, dat hij zijn eigen beste ik (een tovenaar) op zijn arm heeft laten tatoeëren.

“Er is iets dat wij allemaal, niemand uitgezonderd, zo’n 35.000 keer per dag doen. We doen het elke seconde van ons wakkere leven. We doen het als we gelukkig zijn, als we verdrietig zijn, als we moe zijn en als we weer zijn opgeladen. Soms gaat het ons gemakkelijk af en soms voelt het als een pure kwelling.”-Mike Bayer

Elke dag neemt men duizenden beslissingen, van een kleine beslissing zoals bijvoorbeeld wat je gaat eten tot grote beslissingen die je leven en toekomst op de een of andere manier beïnvloeden. Met dit boek wil Coach Mike de lezer leren om in contact te komen met je beste ik, zodat je als je authentieke ik beslissingen kunt nemen. Natuurlijk biedt hij handvatten, een stappenplan en een methode die hierbij kunnen helpen.

Door middel van een vierstappenplan laat Coach Mike eerst zien hoe je kunt beslissen met je beste ik. Dit doet hij aan de hand van voorbeelden en oefeningen, waarbij onder andere gekeken wordt naar obstakels versus kansen. Hierna begeleidt hij je verder in de materie waarmee je obstakels (die we vaak zelf opwerpen) kunt omzetten naar kansen, met gebruikmaking van de Force.

De Force is een acroniem, waarbij elke letter van het woord staat voor zowel een obstakel als een kans. Coach Mike spreekt hierbij over positieve en negatieve krachten en geeft bij ieder woord een uitgebreide uitleg over de betekenis en de mogelijkheden ervan. Daarnaast verduidelijkt hij zijn uitleg aan de hand van praktijkvoorbeelden en zijn er ook hier oefeningen waarmee de lezer zelf aan de slag kan.

Eén beslissing bevat een hoop informatie die bij mij niet altijd even gemakkelijk bleef hangen. Coach Mike is overtuigd van zijn formule en hij benoemt zijn successen, wat natuurlijk ook belangrijk is, maar daardoor kwam het verhaal soms wel een beetje te bejubelend op mij over. Voor mij maakten vooral de oefeningen en de voorbeelden uit de praktijk het geheel behapbaar en duidelijk. Hiermee voorkomt Coach Mike dat we enkel droge kost voorgeschoteld krijgen en de diverse tekeningetjes maken het geheel wat speelser. Vooral bij het stukje over het beslisteam is dit laatste punt duidelijk zichtbaar.

Eén beslissing kan een handig en overzichtelijk boek zijn voor mensen die iets willen veranderen in hun leven, maar dat bijvoorbeeld niet durven of niet weten hoe. Met behulp van de uitleg, de praktijkvoorbeelden en de oefeningen word je op weg geholpen in dit proces. Maar je zult er ook zelf mee aan het werk moeten. 

★★★
Titel: Eén beslissing | Subtitel: De eerste stap naar een beter leven | Auteur: Mike Bayer | Uitgeverij: Scriptum Books | Categorie: lifestyle | Verkrijgbaar als paperback en e-book | 204 pagina’s | ISBN13: 9789463192279 | Verkrijgbaar sinds: december 2020 | Recensent: Sheila Vermeulen | Datum recensie: 28-01-2021 | Prijs: €18,99 en e-book €9,99 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.