En nu lukt het wél


En nu lukt het wélRecensie En nu lukt het wél door Hannie van Grol:
Goede voornemens laten slagen

Vaak worden er aan het begin van het nieuwe jaar goede voornemens gemaakt, die eigenlijk na korte tijd alweer losgelaten worden. John Wings heeft een methode ontwikkeld die ervoor zorgt dat er een grote kans van slagen bereikt wordt. Zoals hij uitlegt, is de invloed van het onbewuste van cruciale invloed. Hij laat zien dat het bewuste slechts een beperkte rol speelt bij beslissingen die we nemen. De onbewuste processen bepalen voor het overgrote deel ons gedrag. Als Gezondheidspsycholoog, Gedragstherapeut en Hypnotherapeut weet de auteur waarover hij praat. Aan de hand van een gedegen uitleg en persoonlijke ervaringen staaft hij zijn beweringen.

En nu lukt het wél is een zeer praktisch handboek. In ongeveer 20 bladzijden legt de schrijver zijn theorie uit. Goede voornemens worden niet waargemaakt, omdat de negatieve gevolgen ervan bepalend zijn. Het onbewuste ziet de maatregelen als straf in plaats van als beloning. En straf zorgt voor een tijdelijk resultaat, omdat het gedrag nu onderdrukt wordt in plaats van gestimuleerd. Positieve consequenties stimuleren juist om ons gedrag blijvend te veranderen. Om dit te bereiken is het belangrijk beloning in te zetten voor verandering en juist hiervoor geeft de auteur de nodige handvatten.

Na de inleiding wordt in vijf aparte hoofdstukken de praktijk toegelicht. Die vijf hoofdstukken betreffen Afvallen, Meer bewegen, Minder stress, Minder alcohol en Stoppen met roken, allemaal onderwerpen waarvoor de meeste voornemens worden gemaakt. Als de inleiding begrepen is, is het mogelijk naar het hoofdstuk te gaan waarin het specifieke voornemen behandeld wordt. Ieder hoofdstuk begint met Feiten en cijfers om de realiteit te schetsen, dan volgt een gedeelte Eigen ervaringen (zeer inspirerend) en dan volgt het gedeelte waarin ingegaan wordt op hoe je het beste te werk kunt gaan: Jouw aanpak. Belangrijk is je eigen positieve motivatie vast te stellen, je plan van aanpak zo gedetailleerd mogelijk te omschrijven en dan de positieve consequenties te benoemen. Om dit te bereiken heeft John Wings een aantal voorbeelden genoemd waaruit geput kan worden en tevens spoort hij aan tot eigen aanvullingen.

Het boek leest zeer prettig. De uitleg die gegeven wordt, is heel duidelijk verwoord en goed te begrijpen. Alleen het lezen stimuleert al om deze aanpak succesvol te laten zijn. Door de gestructureerde indeling in het boek is het erg aantrekkelijk om deze manier uit te proberen. De schrijver laat goed zien wat het verschil is tussen een voornemen maken dat gedoemd is te mislukken en deze methode. In het boek is er ruimte genoeg voor eigen aantekeningen, wat ervoor zorgt dat deze methode een persoonlijk plan wordt, dat blijvende veranderingen biedt.

En nu lukt het wél is een boek dat motiveert en stimuleert, dat door de zeer duidelijke uitleg en aanpak grote kans van slagen geeft op blijvende veranderingen. Een hoopgevend boek voor iedereen die al zo vaak teleurgesteld is door falende voornemens. Echt een aanrader!
palmslag-header

★★★★★
En nu lukt het wélTitel: En nu lukt het wél | Auteur: John Wings | Palmslag  Uitgeverij | Categorie: Zelfhulpboeken | Verkrijgbaar als paperback | 180 pagina’s | ISBN13: 9789493059986 | Verkrijgbaar sinds: 24-03- 2021 | Recensent: Hannie van Grol | Datum recensie: 06-05-2021 | Prijs: €22,95 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.