Het geheim van lange liefde


Het geheim van lange liefdeRecensie Het geheim van lange liefde door Hannie van Grol:
Een lange liefde voor een gezonder leven

In dit boek geeft Werner Bartens duidelijk inzicht in wat de voordelen zijn van een lange en duurzame relatie. Zoals uit de geraadpleegde literatuur blijkt, is er een gedegen studie aan vooraf is gegaan. Over relaties is veel wetenschappelijk onderzoek gedaan en de auteur doet ons daar op een overzichtelijke en toegankelijke manier verslag van.

Het boek begint met een opbeurend woord van de auteur waarin hij ervoor pleit om stukgelopen en uitzichtloze relaties met andere ogen te bekijken, omdat ‘zelfeffectiviteit’ (zelf iets aan je situatie veranderen in plaats van de slachtofferrol aan te nemen) tot verrassende resultaten kan leiden. Dit geldt ook op andere levensgebieden. Het boek is verder opgedeeld in drie gedeeltes: Op weg naar de lange liefde, De lange liefde en haar vijanden en Lang samen en toch gelukkig. In korte hoofdstukken wordt op ieder onderwerp ingegaan.

Het geheim van lange liefde is een uitgebreid en volledig verslag over liefde in allerlei vormen, van korte relaties tot langdurige. De onderwerpen zijn legio en te veel om op te noemen, maar alles komt voorbij, o.a. verliefdheid, de seven-year-itch, de twijfel, scheidingen , seksualiteit en de stabiele, langdurige relatie. Uit literatuur blijkt dat die laatste relatie meer kans biedt op een langer en gezonder leven. Om dat te kunnen bereiken worden er ook tips gegeven om patronen te doorbreken in een vastgelopen relatie en inzichten hoe breuken de gezondheid ondermijnen en ziektes in de hand werken.

In een toegankelijke schrijfstijl vertelt de auteur over de eerder genoemde en nog veel meer onderwerpen. Omdat er zoveel aan de orde komt, voelt het boek soms verwarrend aan, het is zeker geen boek om achter elkaar uit te lezen, maar telkens een gedeelte om de inhoud goed tot je door te laten dringen. Ieder hoofdstuk wordt voorafgegaan door een citaat, soms vermakelijk, soms heel serieus. Ook de tekst is hier en daar voorzien van de nodige humor, wat het leesplezier vergroot. Achter in het boek zijn een lijst met noten, een uitgebreide literatuurlijst en een register met trefwoorden opgenomen. Handig om snel even wat op te zoeken.

Het geheim van lange liefde is een boek voor iedereen die in een relatie zit. Of die nu heel stabiel is of niet, voor een ieder staan er herkenbare voorbeelden in en tips om de bestaande relatie te redden of nog bestendiger te maken. Een boek om herhaaldelijk eens op te pakken, omdat iedere relatie in verschillende fases terecht kan komen.

Nieuw amsterdam

★★★★
Het geheim van lange liefdeTitel: Het geheim van lange liefde | Auteur: Werner Bartens | Uitgeverij Nieuw Amsterdam | Categorie: non fictie | Verkrijgbaar als paperback en e-book | 304 pagina’s | ISBN13: 9789046828700 | Verkrijgbaar sinds: juni 2021 | Recensent: Hannie van Grol | Datum recensie: 07-08-2021 | Prijs: €22,99, e-book €12,99 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.