Honger naar vervulling


Recensie Honger naar vervulling door Hannie van Grol:
Hoopgevend boek 

Modita van Zummeren is arts (niet meer praktiserend), therapeut en ervaringsdeskundige. Ze begeleidt mensen die een eetstoornis hebben en ze weet precies waarover ze het heeft. Al eerder verscheen haar boek Depressie, een opstap naar geluk, waarin ze open en eerlijk haar levensverhaal vertelt en tevens een oplossing geeft die buiten de reguliere wereld van anti-depressiva omgaat.

Ook in Honger naar vervulling biedt ze hoop aan mensen die vastzitten in hun ziekte. Zoals de subtitel (Oorzaken en bevrijding van eetproblemen) al aangeeft, beschrijft ze de oorzaken en geeft ze handvatten voor een bevrijding van eetproblemen. In duidelijke taal legt ze uit hoe anorexia, boulimia en overgewicht kunnen ontstaan. Telkens illustreert ze haar verhaal met persoonlijke gedeeltes uit haar leven. Deze teksten zijn telkens in cursief aangegeven. Dat maakt het boek geloofwaardig, zeker omdat ze daar weergeeft dat ze weet wat er speelt in iemands belevingswereld. Maar niet alleen neemt ze haar eigen ervaringen als uitgangspunt, ze onderbouwt haar aanpak met diverse boeken en inzichten over eetstoornissen.

Het boek start met twee gedichten over anorexia en boulimia, waarin de kern van de stoornis heel gevoelig wordt weergegeven. Daarna gaat de auteur in op de invloed van de maatschappij en de psychische achtergronden van deze ziektes. Ook laat ze zien dat verstrengeling met een familielid kan zorgen voor een eetstoornis, evenals het verlies van een tweelinghelft al in de baarmoeder. De laatste twee hoofdstukken in haar boek gaan richting de oplossing naar zingeving en helpende inzichten met begeleidende oefeningen. Veel nadruk wordt gelegd op het belang van meditatie. Zelf is ze hiervoor bij Osho geweest. Ze deelt zijn inzichten en laat zien hoe meditatie kan helpen bij jezelf te komen.

De schrijfstijl van Modita van Zummeren is heel vlot en toegankelijk. Haar taalgebruik is helder en meeslepend. Je blijft geboeid lezen, omdat het boek realistisch en hoopvol aandoet. Ze schrijft heel open en kwetsbaar over haar eigen proces in deze strijd naar het vinden van vervulling en het weer in contact komen met de eigen identiteit. De tekst ziet er overzichtelijk uit door de indeling in alinea’s en nodigt mede daardoor uit tot doorlezen.

De auteur heeft een eigen website die ook achter in het boek genoemd wordt. Een kijkje nemen daarop doet al vreugdevol aan door de vrolijke kleuren en een foto van een stralende auteur. Maar ook is Modita actief op YouTube, facebook en LinkedIn. Er zijn diverse podcasts van haar te beluisteren. Zelf geeft ze trainingen in familieopstellingen en meditatie, zowel persoonlijk als online. Ook begeleidt ze mensen bij eetstoornissen, depressie en relatieproblemen.

Honger naar vervulling doet heel hoopvol aan door het mogelijk te maken weer in verbinding te komen met je kern, je eigen identiteit. Omdat de auteur ervaringsdeskundige is, roept het boek vertrouwen op in eigen herstel als er sprake is van eetproblematiek. Er gloort weer hoop aan het eind van de tunnel. De uitzichtloze situatie waarin mensen met eetproblemen in terechtkomen, kan verstikkend werken. Dit boek biedt een manier van aanpak die niet betuttelend, niet belerend en veroordelend is, maar stimulerend. Honger naar vervulling is een aanrader voor mensen met eetproblemen, maar ook voor ouders , gezinsleden en hulpverleners.

★★★★★
Titel: Honger naar vervulling | Auteur: Modita van Zummeren | Uitgeverij Boekscout  | Categorie: gezondheid en psychologie, persoonlijke ontwikkeling | Verkrijgbaar als paperback | 220 pagina’s | ISBN13: 9789464316094 | Verkrijgbaar sinds: januari 2021 | Recensent: Hannie van Grol | Datum recensie: 16-03-2021 | Prijs: € 20,99 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.