Leef als een beest


Recensie Leef als een beest door Antoinette van Steeg:
De titel was voor mij de trigger om dit boek graag te willen lezen. Waarom zou de mens willen leven als een beest? Vieren we het leven te weinig? Moeten we uitbundiger leven?

Niks van deze stellingen die ik had bedacht is waar. De titel dient vanuit een serieus oogpunt geïnterpreteerd te worden. De mens is uiteindelijk niet veel anders dan een dier. Sterker nog, als we een menselijk embryo vergelijken met sommige dieren, zien we gelijkenissen.

Het verschil zit hem in de leefwijze. In de prehistorie leefden we ook van en in de natuur. We aten wat er voorhanden was, ons leefpatroon paste zich aan aan de jaargetijden, aan de zon en maan. Moesten we jagen dan maakten we tijdelijk stresshormonen aan. In Leef als een beest wordt er aandacht besteed aan hoe we nu leven. We zijn altijd druk, wat meer stress oplevert, we kunnen eten wat we willen en produceren zelfs onze voeding in fabrieken. Door onze leefgewoonten zijn er ook meer problemen ontstaan. Denk aan slaapproblemen, psychische klachten zoals depressie en burn-out, obesitas maar ook suikerziekte.

Wilma de Rek en Witte Hoogendijk nemen de lezer op een makkelijk leesbare, herkenbare manier mee in onze geschiedenis en onze huidige leefgewoonten. Wanneer we ons bewuster zouden zijn en meer als een dier zouden leven en één met de natuur, zonder alle bedachte en gecreëerde invloeden van de mens, dan zou de genoemde problematiek afnemen of zou het niet meer bestaan. Het veranderen van leefstijl gedurende de afgelopen decennia, maakt ons ziek en kwetsbaar voor moderne tijd-ziekten.

Ik heb genoten van dit niet al te dikke boek. Het leest zo lekker makkelijk weg. Het boek Leef als een beest maakte mij bewust van hoe we nu leven. Onbewust is deze leefstijl er bij iedereen ingeslopen. Ik ben blij dat er boeken geschreven worden die de lezer weer even het zogenaamde back to basic gevoel laten ervaren. Het begint bij jezelf. Eet natuurlijke voeding, zeg wat vaker nee en zorg goed voor jezelf.

Ik geef Leef als een beest 4 sterren. De schrijfstijl, informatieve stijl en het niet al te dikke formaat hebben mij echt laten genieten en bewust laten worden hoe de lijfstijl van de mens veranderd is.

★★★★
Titel: Leef als een beest | Leesfragment | Auteurs: Wilma de Rek, Witte Hoogendijk| Uitgeverij Balans | Categorie: Persoonlijke ontwikkeling | Uitvoering: paperback | 120 pagina’s | ISBN13: 9789460039270 | Verkrijgbaar sinds: 23-10-2018 |Recensent: Antoinette van Steeg | Datum recensie: 07-01-2019 | Prijs: €12,50 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.