Licht


Recensie Licht door Hannie van Grol:
Het effect van licht op je gezondheid en geluk

Al op jonge leeftijd begon de fascinatie voor licht bij Karl Ryberg, omdat zijn vader kubistisch kunstschilder was en dus altijd geobsedeerd was door kleur en licht. Vooral daglicht is voor schilders van het allergrootste belang. Hierdoor was zijn interesse gewekt en daarom ging hij een studie architectuur doen. Als architect kwam hij terecht in Australië en Nieuw-Zeeland. Daar was het licht totaal verschillend van het licht in zijn geboorteland Zweden. Hij besloot verder onderzoek te doen naar licht en de gevolgen daarvan op onze gezondheid. Zijn studie psychologie heeft hier ook toe bijgedragen. Zijn zoektocht naar en zijn ervaringen met licht heeft hij beschreven in dit boek.

In acht hoofdstukken vertelt hij over alle facetten die met licht te maken hebben. Van de oermens die alleen natuurlijk licht tot zijn beschikking had, de uitvinding van de gloeilamp en alle gevolgen van dien. Ook schrijft hij over wetenschappelijke experimenten met leven in het donker, wat dat voor effect heeft op het bioritme van de mens. Maar ook wat de verschillende kleuren licht voor gevolgen hebben op gezondheid en geluk. En iedere kleur heeft zijn eigen betekenis en helend vermogen. Na de acht hoofdstukken is de appendix ‘De kleurengalerij’ toegevoegd waarin iedere kleur apart wordt beschreven, de therapeutische werking ervan, wat de mogelijkheden zijn in het gebruik van kleuren. Hij beschrijft bijvoorbeeld hoe kleur de beleving van gevangenen kan beïnvloeden, wat je met licht kunt doen in operatiekamers, wat het effect van blauw licht is op je slaappatroon en nog veel meer voorbeelden.

Het eind van het boek bevat een verklarende woordenlijst om de termen die voorbijkomen en die soms vrij technisch zijn, nog eens nader uit te leggen. Ook kun je snel even opzoeken wat een bepaald begrip ook weer precies betekent. Voor degenen die veel meer over deze materie willen weten, zijn achterin het boek nog een lijst met noten en een aanvullende literatuurlijst opgenomen.

De cover van het boek oogt vrolijk door het gebruik van de kleuren van het spectrum. Van binnenuit lijkt de lichtbron te komen, geaccentueerd door de witte letters waarin de titel is geschreven. Naar buiten toe uitstralend in de verschillende kleuren waaruit licht bestaat. Licht is een boek dat prettig en vlot leest. Er komen de nodige technische termen in voor, maar dat is nergens storend, want die worden prima uitgelegd. Ook interessante studies en experimenten worden beschreven. Verder is het ook een praktisch boek, want er staan de nodige tips in om zoveel mogelijk profijt te hebben van wat licht voor ons kan betekenen. Er is een hoofdstuk dat oogyoga wordt genoemd. Er staan verschillende oefeningen in om de ogen te ontspannen en ook te oefenen om het zicht zo optimaal mogelijk te houden. Ook worden er tips gegeven voor de juiste verlichting in huis, voor zonnebaden, voor sommige gezondheidsklachten etc. Kortom, een boek vol wetenswaardigheden, waar je veel uit kunt halen voor gezondheid en geluk, zoals de ondertitel al aangeeft.

★★★★
Titel: Licht | Leesfragment | Auteur: Karl Ryberg
| Uitgeverij: Spectrum | Categorie: Spiritualiteit, gezondheid | Uitvoering: paperback | 224 pagina’s | ISBN13: 9789000361649 | Verkrijgbaar sinds: januari 2019 |Recensent: Hannie van Grol | Datum recensie: 14-03-2019 | Prijs: €18,99 | Bestellen