Overprikkeld


Recensie Overprikkeld door Hannie van Grol:
Hoogsensitiviteit als kracht

In dit boek beschrijven de auteurs wat hoogsensitiviteit is en hoe je er het beste mee om kunt gaan.
Liesbeth Kamerling is actrice en coach en Lieke Zunderdorp is psychologe en begeleidster van hoogsensitieve personen. Beiden zijn hoogsensitief. Ze hebben dit boek geschreven om anderen een hart onder de riem te steken en praktische tips en aanwijzingen te geven, die gebaseerd zijn op persoonlijke ervaringen.

Het boek begint met een voorwoord waarin uitgelegd wordt hoe ze tot dit boek zijn gekomen en wat ze ermee beogen. In de inleiding gaan ze verder in op wat hoogsensitiviteit precies inhoudt en wanneer je een hoogsensitief persoon (HSP’er) bent. Overigens wordt meteen duidelijk gemaakt dat er veel gradaties zijn en dat veel mensen wel een of meerdere kenmerken van hoogsensitiviteit in zich hebben. Vandaar dat dit boek ook voor veel mensen bedoeld is en er voor velen veel herkend zal worden.

Het boek bestaat uit zes hoofdstukken die alle een bepaald thema beschrijven, zoals o.a.
Lichaam & Geest
Liefde & Relaties
Kinderen & Opvoeding
etc.

In ieder hoofdstuk staan naast de theoretische informatie persoonlijke ervaringen van de auteurs beschreven en voorbeelden van anderen die HSP’er zijn, waardoor iemand nog eerder beseft dat veel meer mensen zo zijn en dezelfde ervaringen kunnen hebben. Dan volgt er een kader waarin ‘Weetjes’ vermeld staan en ieder hoofdstuk wordt afgesloten met EHBO (Eerste Hulp Bij Overprikkeldheid), zodat je ook praktische handvatten krijgt om op moeilijke momenten in te kunnen grijpen en zelf de regie over je leven kunt blijven houden.

Heel duidelijk wordt gedurende het lezen van het boek dat het zenuwstelsel van HSP’ers gevoeliger is, waardoor de zintuiglijke waarnemingen sterker binnenkomen, maar ook de emoties. Er zijn dus vaak te veel prikkels en iemand kan dan overprikkeld raken waardoor hij of zij uit balans raakt. Vooral het leren herkennen van signalen van overprikkeld zijn, is wezenlijk, want in dat geval kun je EHBO toepassen om weer tot rust te komen. Ook leer je steeds beter overprikkeldheid te voorkomen aan de hand van de tips die gegeven worden.

Al langere tijd wordt er over hoogsensitiviteit geschreven. Het bijzondere van dit boekje is dat het eenvoudig geschreven is, herkenbaar is en vol staat met praktische tips die direct toepasbaar zijn. Ook wordt er nadrukkelijk op gewezen dat een HSP’er een gave heeft. Er wordt veel gevoeld, er komt heel veel binnen, maar als er aandacht is voor de signalen en je accepteert dat je hoogsensitief bent, ben je in staat om op een fijne manier gebruik te maken van je krachten.

De illustraties in dit boekje zijn van Femke den Hertog. Ze zien er eenvoudig, maar lief en schattig uit. Ze passen precies bij de tekst en vormen een prettige afwisseling met de informatie en de kaders met Persoonlijke ervaringen, Weetjes en EHBO. De kleuren zijn voornamelijk zwart-wit met hier en daar een groen of rood accent. Dat maakt het prettig leesbaar en vol afwisseling, maar toch niet te druk.

Overprikkeld is een makkelijk leesbaar boek, wel met veel herhalingen voor wie al meer heeft gelezen over dit onderwerp. Maar voor wie er nog niet zo bekend mee is, is dit een aanbevelenswaardige praktische handleiding.

★★★
Titel: Overprikkeld | Leesfragment | Auteur: Liesbeth Kamerling, Lieke Zunderdorp | Kosmos Uitgevers | Categorie: Lifestyle, spiritualiteit | Uitvoering: hardcover | 192 pagina’s | ISBN13: 9789021569741 | Verkrijgbaar sinds: oktober 2018 |Recensent: Hannie van Grol | Datum recensie: 02-01-2019 | Prijs: €17,50 | Bestellen