Schitterende kleine dingen


Schitterende kleine dingen 3d‘Lieve Lita’ in boekvorm 

Adviezen over liefde en leven is de subtitel van Schitterende kleine dingen. Cheryl Strayed is al bekend van haar boek Wild waarin ze haar worsteling en kilometerslange voettocht beschrijft om haar leven weer op de rit te krijgen. Bij de internetcommunity The Rumpus heeft ze een vragenrubriek waarbij ze antwoord en goede raad geeft aan vragenstellers. Hieruit is een selectie gemaakt van de brieven die in dit boek verschenen zijn. Natuurlijk zijn de meest interessante en prangende vragen gekozen uit de duizenden inzendingen. Iedere brief is anoniem door de namen die gebruikt worden als afzender, zoals Vastzitter, Verstikt, Vertrouwenspersoon, Afschuwelijk Jaloers Persoon etc. Zelf wordt ze aangesproken met Lieve Sugar.

Het boek Schitterende kleine dingen is opgedeeld in vijf hoofdstukken die allemaal beginnen met een aantal vragen aan de auteur. Hierin laat ze al een klein stukje van zichzelf zien, maar in de antwoorden aan de vragenstellers gaat ze hierin veel verder. Grote gedeelten uit haar moeilijke en traumatische jeugd komen voorbij om mensen een hart onder de riem te steken en uit te leggen dat ze weet waarover ze het heeft en dat er voor alles een oplossing is. Hierbij neemt ze geen blad voor de mond, maar puur en eerlijk formuleert ze haar antwoorden.

Haar taalgebruik is direct, soms confronterend, maar toch altijd liefdevol. Ze geeft hoopvolle inzichten, zeker ook omdat de brieven gelardeerd worden met pijnlijke delen uit haar eigen leven die ze met geestig taalgebruik weet te doorspekken. Waarmee ze maar wil aangeven dat ook voor de vragensteller de toekomst nog open ligt. Ook haar eigen misstappen benoemt ze, eerlijk en oprecht. Duidelijk laat ze hiermee zien dat ze daardoor veel levenswijsheid heeft opgedaan. Overal heeft ze een antwoord op, omdat ze veel herkent en zelf aan den lijve die ellende heeft ondervonden.

De Lieve Sugar die misschien lijkt op Lieve Lita, zoals wij die uit tijdschriften nog kennen, geeft antwoorden die veel dieper gaan, die puur en oprecht zijn en daardoor intrigeren. Schitterende kleine dingen is een boek dat leest als een roman, maar je kunt ook telkens een of meerdere brieven lezen die op dat moment van toepassing zijn op een situatie in je eigen leven. Het is een boek om op je nachtkastje te leggen. Hoewel het voor de eerste keer al in Nederland uitgekomen is in 2015, zijn de onderwerpen nog heel actueel. Deze tweede herziene druk met een voorwoord van Kim van Kooten en een aanbeveling van Femke Halsema is een aanrader voor iedereen die wel wat inzichten in zijn eigen leven kan gebruiken. En voor wie geldt dat niet?

★★★★
Schitterende kleine dingen platTitel: Schitterende kleine dingen | Auteur: Cheryl Strayed | Uitgeverij: Thomas Rap | Categorie: Persoonlijke ontwikkeling | Verkrijgbaar als paperback en e-book | 372 pagina’s | ISBN13: 9789400408777 | Verkrijgbaar sinds: september 20221 | Recensent: Hannie van Grol | Datum recensie: 05-11-2021 | Prijs: €22,50, e-book € 13,99 | Bestellen

Thomas Rap logo

top in tweedehands esoterie boeken

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.