De emotioneel afwezige moeder


De emotioneel afwezige moederHerkennen en helen van emotionele verwaarlozing in je kindertijd

Jasmin Lee Cori is psychotherapeut en werkt met volwassenen die emotionele verwaarlozing en misbruik in hun jeugd hebben meegemaakt. Uit haar boek blijkt de jarenlange ervaring van haar door de vele gesprekken die ze heeft gevoerd en de veelzijdigheid van haar betoog. Als je als kind een moeder hebt gehad, die ongelukkig was en daardoor emotioneel afwezig, laat dat in je latere leven sporen na en ontwikkel je als kind een overlevingsstrategie die de eerdere tekorten compenseert. In je verdere leven val je als vanzelf terug in die automatismen en word je buitengewoon perfectionistisch, je gaat pleasen om goedkeuring te krijgen, hebt last van verlatingsangst, moeite met relaties….

De auteur legt uit hoe die problemen ontstaan zijn. Ze geeft inzicht in wat er in je jeugd ontbrak, hoe je moeder dat gedrag ontwikkelde en waarom je die problemen op latere leeftijd tegenkwam. Tevens geeft ze handvatten om de wonden die in je jeugd geslagen zijn, te kunnen helen. Dat doet ze door duidelijk uit te leggen, wat een kind nodig heeft, waarom een moeder daar niet altijd aan kan voldoen en welke oefeningen en bewustwording kunnen helpen om gezonde relaties aan te gaan, zowel met je moeder (en vader) als met geliefden en later je eigen kinderen.

De emotioneel afwezige moeder is een duidelijk opgezet boek. In drie delen wordt de theorie uiteengezet. Deel 1 behandelt wat ieder kind nodig heeft van zijn moeder. In deel 2 vertelt ze waarin een moeder tekort kan schieten en deel 3 dat al ongeveer op de helft van het boek begint en het belangrijkste gedeelte vertegenwoordigt, bevat allerlei inzichten, oefeningen en vragen om de ontstane moederwond te helen.

De schrijfstijl van Jasmin lee Cori is heel prettig en toegankelijk, waardoor het boek vlot leest. In heldere taal zet ze haar standpunten uiteen. En steeds verlevendigt ze haar verhaal met voorbeelden of ze stelt vragen die je diep laten nadenken over je eigen jeugd. Waarschijnlijk herkent iedereen wel iets in haar boek, geen enkele moeder is perfect. Maar waardevol is dan dat er een oplossing is om de leegtes vanuit de jeugd weer op te vullen, hoe groot of klein de ontstane trauma’s ook zijn.

Het is pijnlijk om te zien hoe intens gestoord een moeder kan zijn, maar haar duidelijk in beeld hebben is een stap vooruit in het herstelproces.’

Vooral dit laatste is van groot belang. Het gaat er niet om te wijzen naar de ‘schuldige’, van groot belang is jezelf te helen zodat je leven gezonder en gelukkiger kan verlopen. De auteur laat zien hoeveel kennis en handvatten ze in haar jarenlange praktijk heeft ontwikkeld. Achter in het boek verwijst ze naar andere bronnen om een eventuele aanvulling te vergaren. Ook de noten bevatten nog een schat aan informatie.

De emotioneel afwezige moeder is een waardevolle en complete handleiding om te kunnen helen, maar ook voor hulpverleners is dit boek onmisbaar. De beschreven theorie en de handvatten om de moederwond op te lossen, zijn onuitputtelijk. Het boek wordt besloten met een gedicht waaronder de initialen JC staan: Mama, waar was je? Een treffende afsluiting van een waardevol boek!
AnkhHermes logo

★★★★
De emotioneel afwezige moederTitel: De emotioneel afwezige moeder | Auteur: Jasmin Lee Cori | Uitgeverij: AnkhHermes | Categorie: Psychologie/Mens en maatschappij | Verkrijgbaar als paperback | 304 pagina’s | ISBN13: 9789020219166 | Verkrijgbaar sinds: juli 2022 | Recensent: Hannie van Grol | Datum recensie:  10-09-2022 | Prijs: €25,00 en  e-book €12,99 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.