Depressie, een opstap naar geluk


Recensie Depressie, een opstap naar geluk door Antoinette van Steeg:
met bewustzijn voorbij depressie

In Depressie, een opstap naar geluk vertelt Modita van Zummeren over haar persoonlijke strijd en ervaring met haar depressies. De subtitel Met bewustzijn voorbij depressie geeft een duidelijk beeld van de inhoud van het boek.
De opstart van het boek was voor mij even doorzetten. De inleiding voelde niet uitnodigend aan en ik zag steeds meer op tegen de rest van het boek. Dit bleek ten onrechte. Zodra Modita aan haar levensverhaal begint, voel je met haar mee en begrijp je haar steeds beter.

Het boek is opgedeeld in 7 delen, waarbij Modita een fijne opbouw heeft gecreëerd in het geheel. In het eerste deel leren we Modita beter kennen. Ze vertelt eerlijk over haar depressies, het kindzijn en haar zoektocht naar een gelukkiger leven.
In het tweede deel van het boek neemt ze het roer in eigen handen en legt ze een link naar hoogsensitiviteit. In de daaropvolgende delen neemt ze de lezer mee in haar zoektocht naar een gelukkig leven zonder depressies.
De huidige omgang met depressie in de westerse wereld is vooral gericht op medicijnen. Met haar achtergrond als arts kwam ze tot de conclusie dat dit niet het antwoord is op alle vragen en herstel. De vaak aangeboden therapieën en gesprekken met psychologen kunnen helpend zijn.

Zo heeft Modita onder andere haar heil gevonden in:
Acceptatie van de depressie, Familieopstellingen, lichaamsgerichte therapie, de actieve meditaties van de oosterse mysticus Osho, en het vinden van Passie en geluk in het leven.

Op deze wijze vond zij zichzelf terug en kan ze nu met beide benen op de grond staan. Zeer vaak is ze afgereisd naar India, waar ze ook de Osho-meditatie ontdekte. In Nederland begeleidt ze nu zelf meditatieve cursussen en therapieën. Ze organiseert stilteweekenden en heeft zich geschoold in familieopstellingen.
Modita heeft haar positieve flow in het leven hervonden door naar zichzelf op zoek te gaan en dit kon ze onder andere door de meditaties.

Depressie, een opstap naar geluk is een persoonlijk geschreven boek, dat lezers veel inzichten en handvatten geeft in de wereld van depressies. Modita heeft haar gevoel gevolgd en dat bracht haar op dit pad.
Jammer vind ik de vele herhalingen in het boek. Het leidt onnodig af en geeft geen meerwaarde aan het geheel. Ik vind het dapper en moedig dat ze haar levenspad deelt met medegenoten. Dit geeft mensen die met een depressie kampen een gevoel van herkenning. Of dit levenspad iedereen zal helpen of de ogen zal openen is persoonlijk, maar Modita laat zien dat er meer mogelijkheden zijn dan vaak gedacht wordt in de strijd tegen depressies.
Ik geef het boek 3.5 sterren.

★★★
Titel: Depressie, een opstap naar geluk | Auteur: Modita van Zummeren | Uitgeverij Aspekt | Categorie: Spiritualiteit, Body & Mind | Uitvoering: paperback | 296 pagina’s | ISBN13: 9789463384803 | Verkrijgbaar sinds: september 2018 |Recensent: Antoinette van Steeg | Datum recensie: 14-03-2019 | Prijs: €22,95 | Bestellen