Lessen uit ellende


Lessen uit ellendeBevorder je mentale welzijn

Lessen uit ellende behoort tot de reeks Ervaringsverhalen van uitgeverij Obelisk. Kenneth Nijs wordt op 18-jarige leeftijd (1993) ernstig ziek. Hij krijgt klierkoorts die heel hardnekkig is. Daarna begint zijn hypofyse uit te vallen en in 2013 krijgt hij de diagnose ‘hersenkanker’ die door bestralingen daarna onder controle is. Alleen zijn hypofyse wil niet herstellen, zodat Kenneth chronisch ziek blijft met alle nare gevolgen van dien. Om zich enigszins goed te voelen zal hij zijn leven lang medicatie moeten blijven slikken. Bovendien wordt hij nog regelmatig geveld door verschillende andere optredende ziektes.

In Lessen uit ellende vertelt Kenneth over zijn lijdensweg. Hij gaat zeer diep, niet alleen fysiek. Ook mentaal, psychisch en emotioneel zit hij er helemaal doorheen. Maar gedreven als hij is, zoekt hij naar manieren om sterker te worden, zichzelf te leren kennen en het gevoel te krijgen zijn leven weer op de rit te hebben. Daartoe bestudeert hij verschillende onderzoeken, leest over hoogbegaafdheid, hooggevoeligheid en gaat mindfulness en Qi gong beoefenen. Dit resulteert in zelfacceptatie en positiviteit, wat hem helpt om zijn situatie te aanvaarden en een reden te hebben niet bij de pakken neer te zitten, maar zelfs gelukkig te zijn.

Dit is een verhelderend boek. Op een praktische manier deelt de auteur zijn ervaringen met de lezer. Hij beschrijft zijn worstelingen en zijn strijd met zijn ziekte en daarna vertelt hij op een inzichtelijke manier over de weg die hij heeft afgelegd om weer uit het diepe dal omhoog te komen, ondanks het feit dat hij voor altijd chronisch ziek is.

In het eerste deel van het boek staat zijn ziekteproces beschreven, de weg die hij daarna heeft afgelegd en de strijd die hij nog regelmatig moet voeren door telkens weer optredende klachten. In het tweede deel staan dagboekfragmenten vermeld die duidelijk aangeven welke tegenslagen hij ondervond en wat hij nog geregeld ervaart.

Lessen uit ellende is een praktisch en inspirerend boek dat veel anderen die in soortgelijke omstandigheden terechtkomen, kan motiveren om toch nog alles uit het leven te halen. Het boek biedt inzichten voor iedereen, ondersteund door de vele links en studies die in de voetnoten geplaatst zijn. Er is nog zoveel mogelijk! Ook voor een chronisch zieke zoals Kenneth Nijs. En zijn boek biedt anderen weer hoop en uitzicht op een gelukkige toekomst.

★★★★★
Lessen uit ellendeTitel: Lessen uit ellende | Auteur: Kenneth Nijs | Uitgeverij: Obelisk Boeken  | Categorie: Psychologiee | Verkrijgbaar als paperback | 162 pagina’s | ISBN13: 9789493071353 | Verkrijgbaar sinds: januari 2020 | Recensent: Hannie van Grol | Datum recensie: 19-11-2022 | Prijs: €22,99 | Online te bestellen bij: Obelisk, Bol.com, Bookspot en Bruna.
Obelisk nieuw

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.