Minder streng voor jezelf


Recensie Minder streng voor jezelf door Hannie van Grol:
De titel alleen al vraagt erom het boek op te pakken, want wie is er nu niet streng naar zichzelf toe? Bovendien suggereert de ondertitel dat je met dit boek een middel in handen krijgt om anders met jezelf om te kunnen gaan.
‘Ontdek hoe Mindfulness en Zelfcompassie je kunnen helpen om jezelf te bevrijden van je innerlijke criticus.’

Dit praktische zelfhulpboek helpt je je innerlijke criticus te leren herkennen, te beseffen wat hem voedt en drijft, en hoe je hem het zwijgen oplegt. In vijf delen word je geholpen om dit proces in gang te zetten, vol te houden en er uiteindelijk beter uit te komen, zoals het laatste deel aangeeft: De criticus voorbij. En de auteur weet waar hij het over heeft. De inspiratie vond hij in zichzelf en zijn streven om perfect te zijn, wat hem liet ervaren dat dat niet gelukkig maakte. Hij kwam in aanraking met mindfulness, stichtte in 1984 het Mindfulness Institute en geeft trainingen in de VS en Europa.

De eerste twee delen geven handvatten om de innerlijke criticus te leren kennen en herkennen en te begrijpen waarom deze stem of stemmen aanwezig zijn in je hoofd. De laatste drie delen leren je bewust aan de gang te gaan met de criticus, te beseffen hoe deze ontstaan is en er begrip voor te krijgen, en wat je kunt doen om de criticus te laten zwijgen of in het meest ideale geval helemaal te laten verdwijnen. Om dit uiteindelijke doel te bereiken gebruikt Mark Coleman mindfulness en leert hij je compassie met jezelf te voelen. Hij vergelijkt de innerlijke criticus ergens in het boek met een slechte boekhouder, die alleen naar de passiva kijkt en de activa buiten beschouwing laat, zodat je een vertekend beeld krijgt van de administratie.

De vijf delen bestaan in totaal uit 31 hoofdstukken. Ieder hoofdstuk begint met een treffend citaat dat betrekking heeft op de inhoud van de tekst die dan volgt. Een voorbeeld hiervan is een citaat van Moeder Teresa: ‘Als je mensen beoordeelt, heb je geen tijd om hen lief te hebben.’ Ieder hoofdstuk wordt afgesloten met een oefening of meditatie om bij jezelf bewust te krijgen hoe de criticus werkt in je hoofd. Door de oefeningen zorgvuldig uit te voeren krijg je steeds meer inzicht in jezelf en word je je bewust van je eigen proces. Coleman doet dat op een knappe subtiele manier met veel geduld, humor en praktische voorbeelden. Als je dan zover bent, laat hij het belang zien van zelfcompassie en het accepteren en omarmen van wat is. Ook het hoofdstuk vergeving komt aan de orde, omdat, als je jezelf kwalijk blijft nemen wat er verkeerd ging, je de innerlijke criticus blijft voeden.

De cover laat naast de tekst ook een hoofd zien met op de plaats van het brein verschillende gekleurde bollen. Die symboliseren de verschillende stemmen in je hoofd die je laten geloven wat ze je vertellen. Sommige zijn licht gekleurd, andere zijn donker van kleur, zoals ook de verschillende stemmen meer of minder impact kunnen hebben.

Minder streng voor jezelf is een praktisch zelfhulpboek dat ook gebruikt kan worden door hulpverleners om meer inzicht te krijgen in de innerlijke criticus van hun cliënten en ook een handvat te hebben om daadwerkelijk iets te veranderen door de oefeningen toe te passen. Kortom, een zeer waardevol boek voor iedereen die vaak, of nog af en toe, last heeft van negatieve innerlijke stemmetjes die het leven minder aangenaam maken. Door met mindfulness en zelfcompassie te werken is het mogelijk meer geluk te ervaren, innerlijke vrede te vinden en een betere eigenwaarde te creëren.

★★★★★
Titel: Minder streng voor jezelf | Auteur: Mark Coleman | Uitgeverij Deltas | Categorie: Lifestyle | Uitvoering: paperback| 224 pagina’s | ISBN13: 9789044750669 | Verkrijgbaar sinds:|Recensent: Hannie van Grol | Datum recensie: 30-01-2019 | Prijs: €19,95 | Bestellen