Natriltijd


Recensie Natriltijd door Hannie van Grol:
Terugbuigen na de storm

Riet Fiddelaers-Jaspers is al jaren werkzaam als rouw- en traumatherapeut. Ook heeft ze al eerder boeken geschreven die voor veel mensen een grote hulp en troost zijn. Meer van haar werk is te vinden op de site http://www.in-de-wolken.nl en tevens van andere auteurs vind je er inspirerende boeken die een ondersteuning kunnen bieden in moeilijke tijden.

De titel Natriltijd is zeer toepasselijk gekozen. Iedereen maakt in zijn leven ‘stormen’ mee. Als de storm gaat liggen, komt de natijd, de tijd waarin de moeilijkheden die je hebt ervaren, nog door resoneren. Soms ervaar je dan lichamelijke trillingen, soms zijn het energieën die nog na golven na de ramp. Wij mensen zijn geneigd onze pijn te ontlopen, maar de enige manier om los te laten is onze ongemakken aan te kijken, omdat we anders telkens opnieuw geconfronteerd worden met onze onverwerkte emoties.

In zes hoofdstukken vertelt de schrijfster hoe we om kunnen gaan met stormen in ons leven, hoe we mee kunnen buigen en veren. Net zoals een boom met stevige wortels wel meebuigt, maar niet afbreekt. Ieder hoofdstuk wordt voorafgegaan door een gedicht dat zeer van toepassing is op de inhoud. En na ieder hoofdstuk worden er reflectievragen gesteld en tips gegeven voor doe-suggesties. Door hierbij stil te staan worden we bij de hand genomen om op een doeltreffende manier door deze Natriltijd heen te komen.

Op de cover staat een boom afgebeeld die door storm geteisterd wordt. Deze boom komt ook vaag voor op de groene schutbladeren die de verschillende hoofdstukken markeren. Ook sommige tekstgedeeltes staan in groene letters afgedrukt. De lay-out van het boek doet op deze manier zeer aantrekkelijk aan. Maar ook de tekst is heel toegankelijk. Door middel van allerlei voorbeelden, metaforen en persoonlijke verhalen illustreert Riet Fiddelaers-Jaspers de boodschap die ze wil overdragen op de lezers.

Natriltijd is een boek dat bij niemand mag ontbreken, die te maken heeft met onverwachte moeilijke periodes (en wie ontkomt daaraan?). De auteur maakt het belang van meeveren duidelijk en hoe funest weglopen voor emoties kan zijn. In het laatste hoofdstuk staan persoonlijke verhalen van zeer zware ‘stormen’ in iemands leven en de manier waarop erop gereageerd is, zodat er weer hoop op een nieuwe toekomst kan ontstaan.

Natriltijd is een boek dat ontroert, stimuleert, bemoedigt, begrip uitstraalt, hoop geeft. Het boek kan ook voor zorgverleners, uitvaartbegeleiders, bedrijfsleven en onderwijs van grote betekenis zijn. Kortom, eigenlijk mag dit boek in geen enkele boekenkast ontbreken!
★★★★★
Titel: Natriltijd | Auteur: Riet Fiddelaers-Jaspers | Uitgeverij: Circle Publishing | Categorie: Psychologie | Verkrijgbaar als: paperback | 126 pagina’s | ISBN13: 9789077179420 | Verkrijgbaar sinds: 20-11-2020 | Recensent: Hannie van Grol | Datum recensie: 25-12-2020 | Prijs: € 12,50 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.