Wat denkt mijn kind nu echt?


wat denkt mijn kind nu echRecensie Wat denkt mijn kind nu echt? door Hannie van Grol:
Praktische handleiding om je kind te leren begrijpen

In deze aantrekkelijke hardcover worden 100 situaties besproken die je kunnen helpen lastige situaties met je kind te vermijden door te begrijpen waarom een kind in bepaalde situaties reageert zoals het reageert. De leeftijdsgroep waarover het in dit boek gaat, is die van 2 – 7 jaar, verdeeld in drie groepen: 2-3 jaar, 4 – 5 jaar en 6 – 7 jaar. Aan de hand van herkenbare situaties wordt duidelijk gemaakt, waarom een ouder geïrriteerd raakt en hoe het kind eigenlijk tot dat bepaalde gedrag komt.

Het boek begint met een algemeen gedeelte waarin heel globaal beschreven staat, dat je eigen ervaringen als kind en je waarden las mens een cruciale rol spelen. Ook dat je kind centraal moet staan en dat je als ouder niet perfect kunt zijn. Dan wordt uitgelegd, hoe het brein van een kind zich ontwikkelt. Bij de geboorte zijn de hersenen al klaar, maar de bedrading tussen de hersencellen moet nog ontwikkeld worden. Met een geweldige metafoor van een huis wordt op begrijpelijke wijze dit proces uitgelegd.

De onderwerpen die in Wat denkt mijn kind nu echt? voorbijkomen, zijn o.a. slapen, eten, pesten, emoties, scheiding, ziekte en nog veel meer. De situatie wordt beschreven, dan het gevoel van de ouders en de uitleg van de gedachte die het kind erbij heeft. Omdat de layout bij ieder nieuw onderwerp hetzelfde is en er zeer overzichtelijk uitziet, bovendien voorzien is van leuke aansprekende tekeningen, leest het boek heel prettig. Er worden ook tips genoemd hoe je als ouder kunt reageren op dat moment en op de lange termijn. Je krijgt echt duidelijke handvatten om beter met je kind om te gaan, wat ervoor zorgt dat de sfeer in huis ontspannen en relaxed blijft.

Het register achter in het boek helpt je om op een snelle manier naar een lastig onderwerp te gaan. Er staan op alfabetische volgorde heel veel trefwoorden genoemd, zodat je snel kunt opzoeken waar bepaald gedrag mee te maken heeft. Hier en daar in het boek wordt de tekst onderbroken door een gedeelte Survivalgids voor ouders. Hierin worden praktische tips gegeven, ook per leeftijdsgroep ingedeeld. En een Routewijzer geeft soms nog meer uitleg die heel verhelderend is. Zo blijft het boek jarenlang erg handig, ook om even een situatie te bekijken die op dat moment van toepassing is.

De illustraties zijn van Mikyung Lee. Ze zijn gemaakt in vriendelijke pasteltinten en passen perfect bij de tekst. De kaders waarin de tekst geplaatst is, maken er een overzichtelijk geheel van. Wat denkt mijn kind nu echt? is een aanrader voor ouders die soms met de handen in het haar zitten, als hun kind weer ‘onmogelijk’ gedrag vertoont. Dit boek kan hen helpen anders naar het kind te kijken en daardoor anders te reageren, wat de rust in huis enorm kan bevorderen. Het boek is nergens belerend, maar wel ondersteunend op een luchtige en humorvolle manier.

Manteau

★★★★★
wat denkt mijn kind nu echTitel: Wat denkt mijn kind nu echt? | Auteur: Tanith Carey & Dr. Angharad Ruskin | Uitgeverij Manteau | Categorie: Kinderpsychologie/Ouderschap en opvoeding | Verkrijgbaar als: hardcover | 224 pagina’s | ISBN13: 9789022338087 | Verkrijgbaar sinds: 07-09-2021 | Recensent: Hannie van Grol | Datum recensie: 09-10-2021 | Prijs: €23,50 | Bestellen

kindersteps-nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.