Het borstkankerhandboek


Het borstkankerhandboek 3dRecensie Het borstkankerhandboek door Sandra Hutchison:
Een welkom geschenk dat voelt als een vriendin

Borstkanker treft jaarlijks veel vrouwen (en mannen). Helaas kan ik daar sinds dit jaar over meepraten. Wanneer je deze diagnose krijgt, komt er zoveel op je af dat je nauwelijks de kans krijgt om de ernst ervan tot je door te laten dringen. Voordat je het weet, zit je in de zogenaamde rollercoaster van onderzoeken, behandelingen en gesprekken. Waarschijnlijk heb je in die periode veel vragen, waar je in het ziekenhuis lang niet altijd antwoord op krijgt.

Wanneer je daar al de energie voor hebt, kun je veel nuttige informatie vinden op het internet. Het probleem is dat je online vaak flink moet graven, voordat je de antwoorden hebt gevonden waar je naar zocht. Terwijl je ondertussen wel door heel veel tekst hebt moeten spitten die je eigenlijk liever niet had willen lezen. Het borstkankerhandboek zorgt ervoor dat je het internet grotendeels over kunt slaan, hierin staat (bijna) alle informatie die je nodig hebt.

Ook freelance redacteur Anna van Wittenberghe kreeg in 2019 de diagnose borstkanker. Zij merkte dat er wel veel boeken op de markt zijn over borsten en kanker, maar geen boek waarin alles wat tijdens deze heftige periode op je pad komt, beschreven staat. Zij besloot dit boek zelf te schrijven. Ze verzamelde zoveel mogelijk feiten rondom borstkanker, interviewde diverse mensen met borstkanker en zette haar persoonlijke verhaal op papier. Ze heeft een toegankelijke schrijfstijl waardoor het gemakkelijk wegleest.

Het borstkankerhandboek is een uitkomst. Een fijn naslagwerk om in huis te hebben wanneer je deze diagnose hebt gekregen, maar ook een aangenaam informatief boek voor de mensen die aan de zijlijn staan en zich vaak machteloos voelen (bv. partner, volwassen kinderen, ziekenhuispersoneel). Het scheelt een ieder die meer wil weten over borstkanker uren zoeken op het internet.

Het boek is vrij dik, maar in mijn beleving nog altijd niet compleet, maar dat is ook haast onmogelijk. Wat mij betreft, is het een fijn naslagwerk om er zo nu en dan even bij te pakken en waarin een ieder die informatie kan vinden die op hem of haar van toepassing is. Haal eruit wat voor jou nuttig is, maar blijf daarbij zoveel mogelijk bij jezelf. Vooral in deze periode moet je doen wat voor jou goed voelt.

In het boek geeft Anna nuttige tips ter voorbereiding. Tips over wat je kunt doen om het jezelf tijdens deze periode gemakkelijk te maken. Er staan ook diverse ervaringen in het boek waar je steun aan zou kunnen hebben en waar je op den duur (afhankelijk van waar je in het proces zit) herkenning in zult vinden. Er is gelukkig ook veel aandacht besteed aan de tijd na alle onderzoeken, operatie, chemo, bestraling of wat er ook op je pad kwam. Een periode die vaak vergeten wordt, maar juist heel heftig kan zijn, omdat je dan pas de tijd krijgt om alles te verwerken, zowel geestelijk als lichamelijk.

Uit praktisch oogpunt zou een ieder die de diagnose borstkanker krijgt dit verhelderende boek cadeau moeten krijgen. Het kan veel angst, stress en onzekerheid voorkomen. Aanrader.

Noblesse Uitgevers

★★★★
Het borstkankerhandboek platTitel: Het borstkankerhandboek | Leesfragment | Auteur: Anna van Wittenberghe | Noblesse Uitgevers | Categorie: Gezondheid , ziekte & stoornissen | Verkrijgbaar als: paperback | 383 pagina’s | ISBN13: 9789083067605 | Verkrijgbaar sinds: april 2021 | Recensent: Sandra Hutchison | Datum recensie: 15-07-2021 | Prijs: €27.50 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.