Ik weet niet wat ik zeggen moet


Recensie Ik weet niet wat ik zeggen moet door Antoinette van Steeg:
Hoe praat je over dood, verlies en rouw

Wat zeg jij tegen iemand die met verlies, rouw of de dood te maken heeft? Vind je het vaak ook ongemakkelijk om de juiste woorden en houding te vinden? Mariska Overman en Rob Bruntink hebben hier gezamenlijk een over boek geschreven met als passende titel Ik weet niet wat ik zeggen moet.

Het overkomt iedereen en het is dan ook een beladen onderwerp dat we het liefste uit de weg gaan. Vooral omdat het niet makkelijk is om de juiste woorden te vinden in zo’n situatie. Overman en Bruntink laten zien hoe je om kunt gaan met ziekte, rouw en verdriet in je omgeving. Wat zijn passende woorden en wat juist niet en hoe ga je om met de omgeving van de betrokkene?

De cover van het boek oogt vrolijk met zijn gele opvallende kleur en de inhoud is zeker niet zo zwaar als het op het eerste oog lijkt. De auteurs hebben gekozen voor een prettige en open houding naar de lezer toe, waardoor het boek inhoudelijk niet zwaar aanvoelt. Nergens is er een belerende vinger naar de lezer toe, maar juist een positieve mindset en een helpende hand om de lezer handvatten te geven om met verlies en rouw om te gaan naar de betrokkenen. Het boek kent daarnaast een brede inslag. Zo wordt er gekeken naar de directe omgeving, maar ook naar andere situaties, zoals bijvoorbeeld een kennis of collega die te maken krijgt met rouw, verlies en verdriet. Hoe kun je diegene toch steunen en medeleven tonen zonder dat je je daarbij ongemakkelijk voelt?

Per hoofdstuk gebruiken de auteurs korte subhoofdstukken. Een pluspunt voor diegene die weinig leest. Het boek leg je daardoor makkelijk weg en pak je ook snel weer op. Wanneer de auteurs punten benoemen om bijvoorbeeld te kunnen gebruiken als communicatiemiddel, dan bespreken ze dit puntsgewijs waardoor het geheel overzichtelijk blijft.
Het boek is een ideaal naslagwerk of hulpmiddel als je iets wilt opzoeken over een specifiek besproken onderwerp.

Ik weet niet wat ik zeggen moet is een boek waaruit ik telkens een stukje las. Het is vooral een boek dat ik als naslagwerk zal gaan gebruiken en zal tippen aan mijn omgeving. Een boek dat uitnodigt om in gesprek te gaan met je naasten en omgeving en zeker van pas kan komen als je twijfelt om iemand te benaderen die te maken heeft met verlies en rouw.

Overman en Bruntink hebben een vlotte en open schrijfstijl waardoor het boek voor een breed publiek toegankelijk is. Ze bespreken verschillende vormen van communicatie en laten zien dat er ruimte is voor rouw en verdriet.

Nadat ik het boek gelezen had, kon ik niet anders dan tot de conclusie komen dat ik blij ben dat er eindelijk een duidelijk en verhelderend boek over verdriet, rouw en verlies geschreven is. Het zou in ieders boekenkast een plekje moeten hebben, omdat het een onderwerp is dat meer aandacht zou mogen hebben in het dagelijks leven.

★★★★
Titel: Ik weet niet wat ik zeggen moet | Leesfragment | Auteur: Mariska Overman & Rob Bruntink | Uitgeverij Ten Have | Categorie: non-fictie, rouw | Verkrijgbaar als paperback | 144 pagina’s | ISBN13: 9789025908997 | Verkrijgbaar sinds: 08-12-2020 | Recensent: Antoinette van Steeg | Datum recensie: 06-01-2021 | Prijs: € 17.99 | Bestellen

GezondheidGezondheid

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.