Bot – De redding van Roest


Recensie Bot – De redding van Roest door Jolanda Kalkman:
Robots zoals Bot hebben in Dr. Prets Park van Plezier een nieuw thuis gevonden. Ze zijn elkaar vrienden geworden. Ze hebben het er goed. 

Totdat de neus van Gust eraf valt. Er is maar een plek waar Bot en zijn vrienden een nieuwe neus kunnen vinden: in het testlab.

De plek waar alle nieuwe spullen voor de mensen worden getest. Maar de mensen willen die testen natuurlijk niet zelf uitvoeren. Daarom zetten ze robots in. Niet zo maar robots. Nee, kapotte robots die alleen nog maar eindeloos hun taak kunnen uitvoeren totdat ze uit elkaar vallen. Dan gaan ze naar een plek voor gesloopte robots. De plek waar Bot en zijn vrienden een reserveneus voor Gust kunnen vinden. Het is daar in het testlab waar Bot Roest tegen komt. Een robot die bijna uit elkaar valt van ellende. Maar wanneer Bot “sorry” tegen hem zegt omdat hij het zo zielig vind dat hij zo ontzettend vaak op een leren stoel moet gaan zitten, gebeurd er iets wat hij niet had verwacht. Roest reageert en dat maakt hem, net als Bot en zijn vrienden anders dan de andere robots. Natuurlijk kunnen ze hem daar niet achter laten. Maar hoe kunnen ze z’n verroeste robot in veiligheid brengen zonder zelf ontdekt te worden?

De redding van Roest is het tweede deel van de serie die over Bot gaat. In het eerste deel, Bot kleine robot, groot avontuur kan je lezen hoe Bot zijn vrienden heeft leren kennen en in Dr. Prets Park van Plezier terecht zijn gekomen.
Dit tweede deel kan je los van deel 1 lezen. Maar voor de volledigheid van het verhaal is het wel veel leuker om eerst deel 1 te lezen. Dan weet je wat er aan dit verhaal vooraf is gegaan. Zeker in het begin heb je anders als lezer het gevoel midden in een verhaal te stappen.

Bot is een leuke, kleine, schattige en aaibare robot. Net als zijn vrienden kan hij zelfstandig denken en kan hij gevoel herkennen en zelf tonen. Dit maakt hun uniek.
Wanneer je Bot ziet, wil je zelf ook z’n vriend in huis hebben. Maar in dit boek hebben de mensen totaal geen oog voor dit soort robots.

Bot staat vol met leuke illustraties die gemaakt zijn door Ben Mantle. Toen hij Bot voor de eerste keer las, was hij gelijk helemaal weg van hem en kon hij niet wachten om deze robotwereld te gaan tekenen. Het is hem goed gelukt de emoties van de robots in de illustraties weer te geven. Ook helpen ze om te tekst te verduidelijken en beter over te brengen. Door bijvoorbeeld de illustratie van Bot en zijn vrienden voor het testlab, is het gelijk duidelijk hoe ontzettend groot het testlab is en hoe moeilijk het dus gaat worden daar ongezien in en weer uit te komen. 

De boeken zijn geschreven door Shane Hegarty. Hij heeft een eigen testgroepje die bestaat uit zijn kinderen en zijn vrouw. Die vinden Bot geweldig! In het boek staat behoorlijk veel tekst. Het is geschreven voor kinderen vanaf 8 jaar. Ik denk dat wanneer een kind het boek zelfstandig wilt lezen, ze echt wel goed moeten kunnen lezen om er doorheen te komen. Wel is het boek zeer geschikt om hardop voor te lezen. Dit is voor het leren lezen ook erg belangrijk. Dus mijn tip zou zijn, om er lekker samen hardop uit voor te lezen. Zo heb je gelijk plezier voor twee.

Toen wij dit boek in handen kregen werden we gelijk vrolijk van het gezicht van Bot. Hij deed ons een beetje aan Wall-E denken. De cover maakte ons nieuwsgierig naar het verhaal.

Mijn zoon vind robots interessant en wilde dan ook zelfstandig in het boek lezen. Helaas vond hij het verhaal toch iets minder aantrekkelijk om in het boek door te blijven lezen. Daarom ben ik eruit gaan voorlezen. Tijdens het voorlezen kwam ik erachter dat het boek daar heel goed voor geschikt is, want het las echt prettig voor.

Ik vond het wel een leuk en spannend verhaal met een boodschap erin verwerkt, namelijk dat iedereen uniek is en dat je er mag zijn. Maar ik kan mij voorstellen dat het boek voor de meeste jonge kinderen net te moeilijk en met te veel tekst staat. Gelukkig is voorlezen de oplossing.

Bot is een robot waarvan je gaat houden! Wanneer je het boek uit hebt ben je vast benieuwd of hij nog meer avonturen gaat beleven. Gelukkig is er op dat gebied goed nieuws, want de auteur werk al aan deel 3 van deze serie.

Vind je Bot er ook zo schattig uit zien en ben je benieuwd wat voor een spannend avontuur hij samen met zijn vrienden gaat beleven? Kan je goed lezen of vind je het fijn om nog heerlijk voorgelezen te worden en vind je robots leuk? Dan is dit het boek voor jou!

★★★
Titel: Bot 2: De redding van Roest |oorspronkelijke titel: Boot. The Rusty Rescue |Auteur: Shane Hegarty | Illustrator: Ben Mantle | Uitgeverij: Blloan junior | Categorie: jeugdboeken | Leeftijd: 7 plus | Verkrijgbaar als: hardcover | 232 pagina’s met illustraties | ISBN13: 9789403219769 | Verkrijgbaar sinds: 7 oktober 2020 | Recensent: Jolanda Kalkman | Datum recensie:07-12-2020| Prijs: €12,50 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.