De koning van de flat


Recensie De koning van de flat door Pierre Peeters:
Schelmenstreken in en rond een flat!

De supervrienden Boele en Moes wonen in een appartementenblok van tien verdiepingen hoog. Boele woont met zijn mama alleen in een flat, terwijl Moes een flat deelt met zijn ouders en zijn zusje. Moes, die voluit Mustafa heet, van Marokkaanse herkomst en licht gekleurd is, en Boele, een echte Nederlander, trekken samen op en beleven heel wat avonturen. Uiteraard draaien ze hun hand niet om voor het uithalen van flink wat kattenkwaad. Eigenlijk verschillen ze wat van elkaar, want Moes heeft het niet zo op dieren maar schept graag op, terwijl Boele een echte dierenvriend is
Op een dag komt Boeles norse opa inwonen. Deze zit in een rolstoel en heeft bij vele dingen hulp nodig. Opa sart Boele graag, maar is zijn jeugd niet vergeten en gaat heel vaak mee in het verhaal/spel van Boele en Moes. Uiteraard komen de vrienden soms in de problemen, daar praten ze zich veelal uit of vinden wel een passende oplossing.

In 45 korte, spannende, leuke, grappige…hoofdstukken, elk met een eigen avontuur of beleving, lezen we over de capriolen van de twee onafscheidelijke boezemvrienden. Alle verhaaltjes zijn onafhankelijk van elkaar (voor) te lezen.
Dit was mijn eerste kennismaking met Marieke Smithuis en het smaakt naar meer. Haar schrijfstijl is erg vlot, treffend en heel beschrijvend. Leuke korte zinnen, passende dialogen, leuke beschrijvingen, mooie beeldspraak,…

De flat uit dit boek kan overal ter wereld in om het even welke stad worden neergezet. De auteur schrijft over heel herkenbare situaties en gaat actuele thema’s zoals racisme, eenzaamheid, dierenleed… niet uit de weg.

Tijdens het lezen vond ik de vergelijking met schelmenboeken uit mijn jeugd, zoals ‘Kruimeltje’, ‘Pietje Bell’, ‘De Witte’,…opgaan: lieve schattige jongens die geen vlieg kwaad kunnen doen, maar wanneer de gelegenheid zich voordoet – thuis, op straat, op school – zich van hun beste kant laten zien en zich ongestoord uitleven in hun spel, kattenkwaad en dan God noch gebod kennen!

Wat dacht je van een ritje op een ezel of een geit als huwelijksgeschenk aan hun juf geven of het plegen van neptelefoontjes naar o.a. hun buurvrouw mevrouw Van Boetzelaer, ook ‘de heks’ genaamd, of slakken in de keukenla achterlaten, of… Allemaal een voor een grappige situaties en sommige stukjes zijn zelfs pakkend en aangrijpend.
Het boek is rijkelijk geïllustreerd door Marieke van Ditshuizen, met prachtige, passende, en tot de verbeelding sprekende prenten. De aantrekkelijke cover en achterflap vragen om het boek vast te pakken, door te bladeren, te lezen of uit voor te lezen.

Met De koning van de flat zullen eerste lezers ongetwijfeld de leesmicrobe te pakken krijgen. Het is uitermate geschikt om uit voor te lezen en de voorlezer kan reflecteren naar situaties uit zijn jeugd. Bij sommige verhalen kan men dieper ingaan op de eerder aangehaalde actuele thema’s … de auteur liet hier subtiel een opening voor.

Jong en oud zullen heel veel plezier aan dit boek beleven. Tijdens het lezen heb ik zelf verschillende malen zitten glimlachen en ja, zelfs hardop zitten lachen.

Een waarschuwing: wanneer je eenmaal begonnen bent met lezen, is het moeilijk het boek aan de kant te leggen.
Dit toffe, spannende en grappige boek waardeer ik dan ook graag met 5 sterren.

★★★★★
Titel: De koning van de flat | Auteur: Marieke Smithuis | Illustrator: Marieke van Ditshuizen | Singel Uitgeverijen – Querido | Categorie: jeugdboeken, zelflezen | Leeftijd: 8 plus | Verkrijgbaar als: hardcover en luisterboek | 244 pagina’s | ISBN13: 9789045125565 | Verkrijgbaar sinds: 06-10-2020 | Recensent: Pierre Peeters | Datum recensie 09-12-2020 | Prijs: €16.99 en luisterboek €11.99 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.