De lijst van dingen die niet zullen veranderen


Recensie De lijst van dingen die niet zullen veranderen door Devika van Steeg:
De lijst van dingen die niet zullen veranderen is het vierde boek van Rebecca Stead en is los te lezen van haar voorgaande boeken. Eerder schreef ze Als je terugkomt (2010), Wie je morgen bent ( 2016 ) en De spionnenclub (2013).

“Dingen veranderen, Bea. Maar er blijft nog heel veel waarop je kunt rekenen. Oké? Dingen die nooit zullen veranderen.” –Rebecca Stead

De ouders van Bea zijn gescheiden toen ze acht jaar was. Na deze scheiding zijn veel dingen veranderd voor haar. Ze heeft nu twee huizen, twee bedden, twee tafels en ga zo maar door. Toen haar ouders vertelden dat ze gingen scheiden, hebben ze in het groene spiraalschrift met de groene pen (want ja, groen is de lievelingskleur van Bea) een lijst gemaakt. De lijst van dingen die nooit zullen veranderen. Op deze lijst staan de zes belangrijkste punten die niet zullen veranderen voor Bea door de scheiding.

Het verhaal speelt zich twee jaar na de scheiding af en ondertussen heeft de lijst maar liefst 23 punten genoteerd staan. Als op een dag haar vader vertelt dat hij met zijn vriend Jesse gaat trouwen, kan de wereld niet meer stuk voor Bea. Ze houdt van Jesse en hij houdt van haar. Daarnaast heeft Jesse ook een tienjarige dochter, dus Bea krijgt eindelijk de zus waar ze altijd al van heeft gedroomd. Maar terwijl iedereen uitkijkt naar de bruiloft, heeft Bea andere belangrijkere dingen aan haar hoofd als haar nichtje plots erg ziek wordt. Wat heeft haar nichtje? Zal het te maken hebben met de gebeurtenis van afgelopen zomer?

Het verhaal is in het begin erg lastig en misschien wel iets te lastig voor de doelgroep (10 tot 12-jarigen). De hoofdstukken verspringen tussen allerlei gebeurtenissen die geen samenhang met elkaar hebben, waardoor het voor de lezer erg verwarrend is wat je nou precies leest. Maar wanneer Sonia haar entree maakt in het boek, begint het verhaal vaart te krijgen. De hoofdstukken verspringen nu nog steeds, maar volgen een duidelijkere verhaallijn. Zodra je eenmaal kennis hebt gemaakt met Sonia vlieg je door het verhaal heen en wil je het in één ruk uitlezen.

Doordat het verhaal vanuit de tienjarige Bea wordt verteld, kunnen de jonge lezers zich goed herkennen in haar gedachtes. Rebecca Stead heeft zich goed weten in te leven in Bea en dit is te merken in het verhaal. Het lijkt echt alsof het verhaal is verteld door een tienjarige in plaats van een volwassene. Dit is erg fijn en dit zorgt er ook voor dat de schrijfstijl goed bij het verhaal past. Het boek kent niet echt moeilijke woorden en is hierdoor ook goed zelfstandig te lezen.

In het verhaal komen maar maximaal 10 punten uit de lijst naar voren. Dit vind ik best jammer. Ik had graag willen weten welke punten er allemaal op de lijst stonden. Maar de punten die wel worden benoemd, zijn allemaal goed opgenomen in het verhaal en zijn ook logisch te verklaren bij de dingen die gebeuren.

De lijst van dingen die niet zullen veranderen bevat veel actuele thema’s zoals scheidingen, homoseksualiteit en familieproblemen. Problemen die kinderen in de leeftijd van 10-12 jaar vaak al goed begrijpen. Hierdoor is het voor de kinderen die hierover willen praten met hun ouders, een boek dat kan uitnodigen om over de onderwerpen na te denken en deze te bespreken. Hoe zou jij met bijvoorbeeld een scheiding omgaan?

Al met al is De lijst van dingen die niet zullen veranderen een boek waar je echt eventjes in moet komen voordat je ervan kunt genieten. Door de vele verschillende thema’s zullen veel kinderen zich in het verhaal van Bea kunnen herkennen.

★★★
Titel: De lijst van dingen die niet zullen veranderen | Originele titel: The list of things that will not change | Auteur: Rebecca Stead | Uitgeverij: Querido-Singel uitgevers | Categorie: jeugdboek, zelflezen | Leeftijd:  10-12 jaar | Verkrijgbaar als hardcover | 240 pagina’s | ISBN13: 9789045124278 | Verkrijgbaar sinds: 23-06-2020 | Recensent: Devika van Steeg | Datum recensie: 30-06-2020 | Prijs: €17,99 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.