Gespot


GespotDit is het tweede deel in de serie over Twitch van bestsellerauteur M.G. Leonard.

Waar in het eerste deel ‘Twitch en de vlucht van de ijsvogel’ de lezer met Twitch kennismaakt, staat in dit deel Jack centraal. Uiteraard hebben Twitch en zijn vrienden die zich verenigden in de Twitchers-club, een club van vogelaars die ook houden van wat detectivewerk, een prominente rol in dit deel.

In het natuurgebied binnen het Avesbos hebben de Twitchers een geheime hut waar ze geregeld bijeenkomen om te praten over vogels en om vogels te bestuderen. Jack is sedert het vorige avontuur vastbesloten een even goede vogelaar te worden als Twitch…maar hij zal nog veel moeten oefenen.

Op een dag is Jack op weg naar de hut, wanneer hij geconfronteerd wordt met een gewonde kat. De kat laat zich bijzonder moeilijk vangen, maar uiteindelijk lukt het Jack toch en hij brengt ze onmiddellijk naar de dierenarts. Daar verneemt hij dat de kat werd beschoten. Jack besluit op zoek te gaan naar de dierenbeul die dit op zijn kerfstok heeft. Liefst wil hij dit doen met zijn goede vriend Twitch, maar deze is in alle staten, want blijkbaar komt een lammergier de richting van hun woonplaats Poeldal en het Avesbos uit. Vanaf nu heeft Twitch, net als vele vogelspotters, enkel oog voor deze bijzondere vogel.

Jack stort zich in een onwaarschijnlijk avontuur. Kan hij de dierenbeulen vatten en zal de Lammergier in Poeldal neerstrijken?

In dit boek zijn naast de liefde voor de natuur, en het vogels spotten in het bijzonder, ook vriendschap en samenwerken belangrijke thema’s. Ik vond het heel bijzonder dat de auteur de termen ‘lifer’ (de eerste keer dat je een bepaalde vogelsoort ziet) en ‘spark bird’ (de vogel die de liefde voor het vogels spotten aanwakkert) onder de aandacht brengt. Ikzelf las en hoorde hier voor het eerst over. De schrijfster weet op een onnavolgbare wijze haar passie en de liefde voor vogels en het vogels observeren naar voren te brengen. Haar beschrijvingen over verschillende vogelsoorten en over de lammergier in het bijzonder geven de lezer een andere kijk op hoe vogels leven en zich gedragen.

De Twitchers gaan met vereende krachten op zoek naar de boosdoener(s) die katten met een wapen verminkt(en) en werken samen om het mysterie op te lossen, om uiteindelijk op een ingenieuze wijze de opdrachtgever en de uitvoerder(s) te ontmaskeren.

De auteur heeft een heel fijne vlot leesbare schrijfstijl. Het boek boeide mij vanaf begin tot einde en ik ben er zeker van dat na het lezen van dit verhaal heel wat lezers fan zullen zijn van de auteur, van Twitch en van zijn vrienden en, heel belangrijk, de natuur zullen respecteren en misschien zelfs een nieuwe hobby erbij krijgen: vogels gaan spotten.

De personages werden allemaal diep genoeg uitgewerkt tot hun rol in het verhaal. De verhaallijnen lopen mooi naast elkaar om vervolgens in elkaar over te vloeien, waarbij de spanningsboog goed werd opgebouwd om uit te monden in een heel leuke plot. Er zit heel wat vaart in het boek doordat de verschillende gebeurtenissen elkaar in snel tempo opvolgen.

Dit boek is zeker een aanrader en in bet bijzonder voor jongeren die houden van spanning, natuur, mysterie, detective en avontuur.

Het boek is uitgegeven in stevig hardcover formaat met een heel kleurrijke omslag waarop een bos, een meer, verschillende vogels en bovenaan centraal een lammergier. Vooraan in het boek werden twee paginagrote kaarten opgenomen. De eerste kaart toont het Avesbos met in de rechterbenedenhoek een mooi getekende ijsvogel. De tweede kaart geeft een beeld van Poeldal met rechts bovenaan een tekening van de lammergier. Ik vond het heel leuk dat boven elk hoofdstuk een illustratie van een vogelsoort werd opgenomen, maar waarvan spijtig genoeg nergens een naam van terug te vinden is in het boek.

Voor het leuke verhaal, voor de prettige schrijfstijl en om de liefde voor de natuur over te brengen op jonge lezers waardeer ik boek graag met vijf sterren.

★★★★★
GespotTitel: Gespot – Jack & Twitch en de jacht op de lammergier | Auteur: M.G. Leonard | Vertaalster: Maria Postema | Uitgeverij: Lannoo | Categorie: jeugdboeken | Thema’s: natuur, vogels | Verkrijgbaar als: hardcover en e-book | 320 pagina’s | ISBN13: 9789401489485 | Verkrijgbaar sinds: 16 januari 2023 | Recensent: Pierre Peeters | Datum recensie: 22 april 2023 | Prijs: € 16,99 | Online te bestellen via: Bol.com

Lannoo

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.