Ravenburcht


Recensie Ravenburcht door Antoinette van Steeg:
Ravenburcht schreef Ina de Man al in de zomer van 1993 en is, na wat herschrijven naar deze tijd, nu uitgebracht. Ze bedankt haar dochters dan ook dat zij haar stimuleerden het boek na al die jaren uit te brengen.

In Ravenburcht maken we kennis met de 12-jarige Kaat. De zomervakantie is begonnen, maar Kaat kijkt hier helemaal niet naar uit. Haar ouders gaan zonder haar op expeditie voor haar vaders werk en ze mag niet mee. Kaat gaat logeren op de boerderij en stoeterij van haar tante Ria en oom Paul. Haar neefjes en nichtje heeft ze nog nooit gezien, ook al is Eva even oud als Kaat. De familie Versmissen woont op de grens van Frankrijk en België waar ook dichtbij de ruïne Ravenburcht te vinden is.

Ravenburcht kent een rijke en interessante geschiedenis, maar is nu al jaren een bouwval. Er staat nog alleen een toren overeind. Met regen en zeker bij onweer en bliksemschichten lijkt het daar te spoken. De meiden worden al snel vriendinnen en wanneer ze een keer gaan paardrijden, rijden ze naar Ravenburcht toe.

Al snel zijn de meiden in de ban van Ravenburcht. Op een dag vinden ze een jongen, die later vermoord blijkt te zijn en ook vinden ze een kistje met vreemde brieven erin. Samen met Lucas Verstraeten, die ze in de bibliotheek hebben ontmoet, gaan ze op zoek naar de geschiedenis van Ravenburcht. Lucas is met een opdracht van school bezig, waarbij hij deze geschiedenis aan het uitpluizen is. De geschiedenis van Ravenburcht blijkt rijker te zijn dan menigeen ooit bedacht kon hebben.

Maar waarom werd de jongen bij Ravenburcht vermoord? Al snel komen ze iets op het spoor wat leidt tot een spannende ontknoping. Kaats vakantie blijkt uiteindelijk toch veel leuker en spannender te zijn dan ze ooit had kunnen bedenken.

Ina de Man heeft een leuk en spannend jeugdboek geschreven voor kinderen vanaf een jaar of 10. De schrijfstijl is niet al te moeilijk en lastige woorden probeert ze goed uit te leggen. De opbouw van het verhaal is goed uitgewerkt en zorgt ervoor dat de spanningsboog continue voelbaar is. Leuk dat een spannend jeugdboek eens een keer meisjes in de hoofdrol heeft. Vaak zijn het jongens die op avontuur gaan en meedenken naar wat er toch allemaal aan de hand kan zijn.

Ravenburcht kent voldoende bladzijden en de afwisseling met de geschiedenis en de tegenwoordige tijd is prettig. Zo bouwt het verhaal zich lekker op en wil je door blijven lezen. Ik hoop dat Ina de Man nog een boek gaat uitbrengen met Kaat en Eva in de hoofdrol. Het zou zomaar kunnen resulteren in een leuke serie.

Ik heb genoten van Ravenburcht en de cover is echt prachtig gekozen. Het verhaal is goed uitgedacht en heeft mij een paar leuke leesuurtjes opgeleverd. Ik geef het dan ook graag 4 sterren.

★★★★
Titel: Ravenburcht | Auteur: Ina de Man| Uitgeverij Hamley Books | Categorie: jeugdboeken | Leeftijd: 10-12 jaar  | Verkrijgbaar als: hardcover en e-book | 250 pagina’s | ISBN13: 9789463967532 | Verkrijgbaar vanaf: 27-10-2020 | Recensent: Antoinette van Steeg | Datum recensie: 24-10-2020 | Prijs: € 17.95  | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.