Stijn, Marijn en hun opa zijn drie handen op één buik.
Opa besluit om een prachtig donkergroene ‘Wildcar’ aan te kopen en deze te laten ombouwen tot camper. Binnenin komt een grote slaapbank voor opa en op het dak een grote kist met tent voor de jongens. Uiteraard moet de camper een naam krijgen. Na enkele pogingen als ‘Vliegende Hollander’ en ‘Groene draak’ besluiten ze de camper ‘Harlekijn’ te dopen, omdat op de hoes van het reservewiel een clown staat afgebeeld. De jongens kunnen niet snel genoeg een reisje maken en veertien dagen na de aankoop maken ze samen hun eerste trip richting Ardennen. Al heel snel na hun vertrek belanden ze in hun eerste avontuur.
Auteur Bram Stokroos was lange tijd actief in de onderwijswereld als docent en als rector.
Rond zijn 75e kwam hij tot het besluit dat zijn maatschappelijke plichten ten overstaan van de maatschappij ruim ingelost waren en schreef hij voor zijn kleinzoons o.a. het jeugdboek dat voorligt.
Ik vond het heel leuk dat de auteur ervoor koos een opa op stap te laten gaan met zijn kleinzonen en dat hij tijdens hun reis, tijdens hun uitstappen, tijdens hun belevenissen hun vertelt over allerlei praktische onderwerpen zoals ‘hoe water maken’, ‘hoe een kompas gebruiken’. Daarnaast worden veel interessante onderwerpen aangesneden over o.a. schilderkunst, roofvogels, klassieke muziek, vuurstenen … niet belerend maar alles op een speelse manier aangebracht en verduidelijkt wat voor de doelgroep 10+ een aanzet kan zijn zich in deze onderwerpen op eigen houtje verder te verdiepen. Een erg leuke invalshoek van Bram Stokroos om de levenswijsheid en levenservaring van een opa te delen met een jongere generatie.
Het is een heel spannend ‘jongensboek’ geworden, waarin typische jongensstreken worden beschreven en uitgehaald. De schrijver wist de spanning tijdens de verschillende avonturen gestaag op te bouwen om steeds naar een uitstekende plot/ontknoping toe te werken.
Leuk vond ik dat er ook plaats is voor onderwerpen die jonge mensen toch wel bezighouden, zoals verliefdheid, vriendschap en vertrouwen.
Ondanks het feit dat ik vind dat dit een typisch ‘jongensboek’ is, mag dit uiteraard geen beletsel zijn voor meisjes om dit verhaal te lezen. Ik ben er zeker van dat zij, net als veel volwassenen trouwens, met heel veel plezier dit boek zullen verslinden.
Alle hoofd- en randpersonages werden voldoende diep uitgewerkt en passen allemaal in het verhaal.
De auteur heeft een mooie, kleurrijke, vlotte, beeldende en beschrijvende schrijfstijl met heel veel korte zinnen, toffe beeldspraak en metaforen. Het boek leest erg vlot weg en verveelt nooit. De leuke dialogen geven vaart aan het boek en als lezer rol je van het ene in het andere avontuur.
Het boek heeft een leuke aantrekkelijke cover waar een prominente rol is weggelegd voor de ‘Harlekijn’ tegen een achtergrond van mijns inziens bossen.
Ik heb met heel veel plezier dit moeilijk weg te leggen boek gelezen en heb genoten van de fratsen van de jongens, van de ‘wijsheid’ van opa, van de vele vragen die de jongens hadden, van … Stiekem hoop ik dat Bram Stokroos Stijn, Marijn en de Harlekijn in nog meer boeken wil laten opdraven. Het lijkt mij persoonlijk een goed idee voor een ‘serie’, ik kijk al uit naar een vervolg!
Dit fijne spannende boek met heel veel leesplezier in een fijne schrijfstijl waardeer ik graag met vijf sterren.
★★★★★
Titel: Stijn, Marijn en de Harlekijn | Leesfragment | Auteur: Bram Stokroos | Uitgeverij: Elikser | Omslagontwerp: Evelien Veenstra | Categorie: jeugdboeken, avontuur | Verkrijgbaar als: paperback | 328 pagina’s | ISBN13: 9789463653213 | Verkrijgbaar sinds: maart 2021 | Recensent: Pierre Peeters | Datum recensie: 03-05-2021 | Prijs: € 21,50 | Online te bestellen via Bol.com, Bookspot en Bruna
.