Het grote slijmboek


Recensie: Ouders blijken het vaak erg vies te vinden; kinderen die kliederen met slijm. Maar vonden we het vroeger als kind zelf ook niet helemaal het einde? In het jaar 1976 bracht speelgoedfabrikant Mattel gifgroene slijm naar de winkels. Het duurde niet lang of de potjes met dit eigenaardige goedje werden een hype. Zo kan ik me nog goed herinneren dat op de basisschool de hele klas met een zakje zelfgemaakte smurfensnot naar school kwam. De ene creatie had net wat beter uitgepakt dan de ander. We experimenteerde er op los met diverse shampoos om uiteindelijk met de best gelukte slijm de rest van de kinderen op het schoolplein te imponeren.

Met het creatieve doe-boek Het grote slijmboek wordt zelf slijm maken een koud kunstje. Handig want deze trend is weer helemaal terug van weggeweest. Het leuke is dat dit boek veel leerzamer is dan je in eerste instantie misschien zou verwachten. Het staat naast de slijm-recepten ook boordevol wetenswaardigheden. Kinderen leren spelenderwijs onder andere wat voor chemische reacties je kan veroorzaken wanneer je bepaalde producten door elkaar mengt. Welke kleuren je door elkaar kunt gebruiken om je eigen gewenste kleur te maken en welke slijmerige dieren er op onze planeet te vinden zijn.

Maar het allerbelangrijkste voor kinderen zijn natuurlijk de slijmrecepten. Gelukkig staan er heel veel verrassende ideeën in het boek om zelf slijmsoorten te maken. Je kind is dan ook voorlopig niet uit geëxperimenteerd. Wat dacht je van rossige Fluffy slijm, smerige groene snot of transparante slijm dat oogt als een echte kwal?

Extra leuk zijn de eetbare slijm-recepten, zoals bijvoorbeeld toffee-slijm, slijm gemaakt van frisdrank en marshmallows. Met deze recepten wordt een kinderfeestje vanzelf een hit. De vormgeving van het boek is overigens al een feestje op zich. De felle kleuren knallen van de bladzijden af, er is ruimte gelaten voor het noteren van eigen recepten en foto’s en er staan praktische bewaartips in het boek.
Met dit boek wordt iedereen kind een slijmdeskundige.

★★★★
Titel: Het grote slijmboek
Uitgeverij: Imagebooks Factory Bv
Categorie: jeugdboeken
Leeftijd: 8-13 jaar
Uitvoering: hardcover
Pagina’s: 64
ISBN13: 9789463330459
Verkrijgbaar vanaf: oktober 2017
Recensent: Sandra Hutchison