Recensie Kunst(en)makers door Jolanda Kalkman:
“Altijd maar die prullen van mijn zoon.” Blz 7.

Dit is de openingszin van het boek. Die heel herkenbaar zal zijn voor veel ouders of verzorgers van kinderen. Bij het leeghalen van de rugzak van school komt er een verkreukte of half gescheurde tekening tevoorschijn. Kindlief vindt er niks aan en gooit hem het liefst weg. Maar zelf twijfel je, want een eigen gemaakte tekening ophangen of bewaren is wel leuk, toch?
Voor dit dilemma heeft Juf Marit zelf ook regelmatig gestaan. En dat inspireerde haar om dit boek te maken.
Laagdrempelig geeft ze eerst wat informatie over een schilder om direct daarna zelf aan de slag te kunnen gaan. Want zelf kunst maken is toch wel het leukste wat er is!

Dit boek is echt een must-have voor iedereen met een kunstenaar in huis.
Het staat vol met informatie over schilders, maar heel beknopt, zodat de kinderen direct aan de slag kunnen. De paginavullende foto’s van voorbeelden hoe de kunstwerken eruit kunnen gaan zien, geven een goed beeld voor het eindresultaat. Hier kunnen kinderen zelf uitzoeken welke vorm het beste bij hen past. Want van Karel Appel tot Andy Warhol, ze staan er allemaal in.
Ook de handige “dit heb ik nodig-lijst” staat in het boek. En je zult zien dat je de meeste materialen zelf al in huis hebt. Per schilderij staan de benodigdheden nog eens benoemd. Zo kan je alles klaar zetten voor je aan de slag gaat.

Per stap staat er uitgelegd wat je het beste als eerste kan doen. Grappig vond ik zelf dat deze stappen een toepasselijke naam hebben gekregen. Zo heten ze bij een Jan Wolkers, probeerstap, bij Kenneth Noland, driehoekstap en bij bijvoorbeeld Claude Monet Streepstap.

De kunstwerken zijn redelijk eenvoudig. Hierdoor kan je er ook goed met jonge kinderen mee aan de slag. Ter aanduiding staat er wel steeds 1,2 of 3 sterren bij vermeld die de moeilijkheidsgraad aangeven.
Op de achterkant is de leeftijdsindicatie vanaf 8 jaar aangegeven, maar kinderen vanaf een jaar of 4 kunnen, met wat begeleiding, hier zeker ook al de mooiste werken uit maken! Laat je hier niet door leiden.

Mijn dochter (3,5) was gelijk weg van Karel Appel. Steeds kwam ze terug bij dit schilderij. Dus zijn we zelf ook aan de slag gegaan.
De eerste “zomaarstap” was het tekenen van een willekeurige vorm op het doek. Dit gaat een 3,5-jarige prima af!
De tweede “zomaarstap” was het iets herkenbaar maken van de vorm. Maar dit vond ze niks. Want het was toch al een Appel? Dus hebben we deze stap overgeslagen. Het is immers haar kunstwerk.
Daarna volgde de 3de en 4de “zomaarstap”, het verven. Dat was toch wel het leukste!
Ik had de basiskleuren klaargelegd en ze koos zelf waar die geschilderd werden.
Tot slot hebben we “zomaar” ook nog een 5de stap verzonnen, door er glitter en steentjes op te plakken. Hierdoor werd het een echt Annechien-kunstwerk! Die vol trots op de door haar uitgekozen plek aan de muur hangt.

Wij zijn dan ook heel blij met dit boek en ik denk dat we zeker ook met de andere kunstwerken aan de slag zullen gaan. Daarom waarderen wij het boek op 5 sterren.

★★★★★
Titel: Kunst(en)makers | Auteur: Juf Marit | Uitgeverij: Clavis | Categorie: Kids | Uitvoering: hardcover | 96 pagina’s | ISBN13: 9789044817379 | Verkrijgbaar sinds: 2012 |Recensent: Jolanda Kalkman | Datum recensie: 31-03-2019 | Prijs: €? | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.