Mijn reis


Recensie Mijn reis door Sandra Hutchison:
Mijn reis naar… is een leuk vakantie-doeboek of dagboek voor kinderen van de basisschool. Zodra ze zelf goed kunnen lezen en schrijven, kunnen ze met dit boekje aan de slag. Ze hoeven daarmee niet te wachten totdat ze op hun vakantiebestemming zijn. Thuis kunnen ze al een deel van dit boekje invullen en eventueel opleuken, door er een plaatje van de bestemming in te plakken bijvoorbeeld, erin te schrijven wat ze verwachten van de vakantie en natuurlijk hun persoonlijke gegevens. Ook staan er vrij veel vrolijke illustraties in het boek, die vragen om een kleurtje.

Een creatieveling kan zich goed uitleven op dit boek. Er mag geknipt, geplakt, geschreven, gekleurd en getekend worden in het boek, zo wordt het boekje echt een persoonlijk reisverslag. Voor wie zelf niet zo creatief is, geen nood. Dit boek helpt je goed op weg. Door middel van vragen en opdrachten leren kinderen met andere ogen te kijken naar hun omgeving tijdens een vakantie. Ze zullen op vragen stuiten als: wat dragen de mensen hier voor kleding, lopen ze hier ook rond met hun mobieltjes? Hoor je bijzondere geluiden, ruik je vreemde geuren? Alle antwoorden kunnen ze daarna opschrijven of tekenen in dit persoonlijke reisboek.

De gladde cover heeft de uitstraling van een ouderwets schoolschrift, maar dan wel een hele leuke. Inhoudelijk oogt het boek echt als een gezellig feestje. Kinderen zullen al snel aan de slag willen gaan met het invullen van de vragen. Onbewust leren ze op deze manier een hoop over het land/hun vakantiebestemming. Vergeet niet om tijdens de vakantie wat tekenmateriaal mee te nemen, denk ook aan lijm of plakband en een schaartje.

Gaat het een dagje regenen tijdens de vakantie, dan kunnen ze bijvoorbeeld een tekening in het boek maken van het uitzicht, hun hotelkamer, caravan of waar ze dan ook logeren. Er staan spelletjes in het boek en er is ruimte gelaten voor diverse lijstjes. Zo kunnen ze een lijst maken met bijzondere dieren die ze tijdens de vakantie tegenkomen of het eten dat ze op hun bord krijgen, natekenen in het boek (de borden staan al klaar).

Kinderen leren met het dagboek Mijn reis anders te kijken naar hun (vakantie)omgeving. Het stimuleert hen om goed om zich heen te kijken, te luisteren en nieuwe dingen te ontdekken. Het boek werkt drempelverlagend. Door lijstjes als: “Hier deed ik aan mee”, worden ze gestimuleerd om niet aan de kant te blijven zitten, maar zich bijvoorbeeld bij georganiseerde activiteiten aan te sluiten. Vervelen is onmogelijk!

★★★★★
Titel: Mijn reis | Auteurs: Marit Törnqvist, Monique Hagen | Uitgeverij Elmar | Categorie: Kids, reizen | Uitvoering: paperback | 112 pagina’s | ISBN13: 9789038924021 |Recensent: Sandra Hutchison | Datum recensie: 27-5-2019 | Prijs: €9,95 | Bestellen