Alles is wiskunde


Recensie Alles is wiskunde door Sonja Hubregtse:
Wat je met getallen, vormen en logica kunt doen

Op de middelbare school vroeg ik mezelf wel eens af, waaróm ik bepaalde dingen zou moeten leren. Ging ik die echt in de praktijk gebruiken? Wat heeft het voor nut? Zo jammer dat ik toen niet dit boek tot mijn beschikking had. Het leert namelijk een stuk fijner, wanneer je weet wáárom je iets leert en dat je voorbeelden uit de praktijk ziet, waardoor (in dit geval wiskunde) het makkelijker te begrijpen is.

Het boek is ingedeeld in vijf categorieën en per categorie weer ingedeeld in subcategorieën. Door middel van kleuren zijn de paginanummers te herleiden naar de betreffende hoofdstukken.
Het boek begint met cijfers en getallen, eigenlijk de basis van de Wiskunde. Hier wordt de geschiedenis verteld van cijfers en getallen. Ook valt het onderwerp ’tijd’ hieronder, het turven en de basis van onze geschreven cijfers (met o.a. de Romeinse cijfers). Ook worden de negatieve en positieve getallen, breuken, verhoudingen etc. uitgelegd.
Het tweede deel is meten. Hieronder vallen vormen en het berekenen hiervan. Ook het opmeten van oppervlakten, coördinaten en het getal Pi komen aan bod.
Het derde deel gaat over patronen en reeksen waarbij de Priemgetallen heel goed worden uitgelegd. Tevens worden codes besproken. Dit vonden wij een erg leuk onderdeel. Caesarcode of Morsecode.
Het vierde deel gaat over data en statistieken. Dit hoofdstuk gaat over informatie verzamelen en hoe je het in beeld kunt brengen. Het schatten, mediaan en modus worden uitgebreid besproken.
Het laatste deel gaat over kansberekeningen en logica.

Als je leerling bent op de middelbare school (eerste klas) zou je dit boek zeker op je bureau moeten hebben. Het bevat de uitleg van je wiskunde-onderwerpen in de praktijk. Dus ‘waarom’ je moet kunnen rekenen met rechthoekige driehoeken en hoe je dit doet aan de hand van voorbeelden uit het leven. Hiervoor gebruiken ze een piramide met de schaduw.
Aan de hand van de voorbeelden uit de praktijk zul je het sneller onthouden en leert het een stuk leuker omdat je er een beeld bij hebt.
De schrijver van Alles is wiskunde zorgt ervoor dat je deze kennis nog beter tot je neemt door middel van puzzels. Deze zijn in een rood kader aangegeven. Hierdoor kun je de gelezen ‘leerstof’ meteen testen of je het begrijpt. De antwoorden van deze puzzels staan achter in het boek. Ook staan er in (oranje) kaders ‘Wist je dat’ feitjes. Geen saaie feitjes, maar bijzondere en soms hilarische weetjes. De groene kaders ‘in de praktijk’ geven een kijkje in de wereld die dichterbij staat (bijvoorbeeld via tv of internet). Hoe weet je bijvoorbeeld wanneer een geiser weer uitbarst? Met een heldere uitleg vertelt de schrijver hoe het kan dat het voorspelbaar is. Het is fijn dat deze gekleurde kaders door heel het boek hetzelfde zijn zodat ze meteen opvallen. Door de fijne combinatie van wiskundige berekening, heel veel voorbeelden uit de praktijk en leuke weetjes is dit boek ook interessant om te lezen én te bekijken in je vrije tijd.

Een kleine opmerking over de eerste categorie wil ik wel graag plaatsen. Hierin wordt veelvuldig het woord ‘waarschijnlijk’ gebruikt. Begrijpelijk, aangezien het zo lang geleden is, maar het komt ietwat ongeloofwaardig over en laat duidelijk zien dat er geen zekerheid is over bepaalde beschrijvingen.
De lay-out van het boek is speels, waardoor het ook echt leuk is om te lezen. Het boek is duidelijk en overzichtelijk. Het is niet alleen handig voor leerlingen, maar ook erg aantrekkelijk voor kinderen en volwassenen die interesse hebben in wiskundige informatie. Wat hebben een neus en een rekenmachine bijvoorbeeld met elkaar te maken?

De afwisseling van gekleurde kaders en zeker ook met de vele illustraties en kolommen zorgt ervoor dat het een fijn boek is om te pakken en niet als leerboek gezien wordt. Als je bijvoorbeeld uitleg krijgt over coördinaten is het misschien uit je schoolboek slaapverwekkend. In dit boek krijg je een schatkaart en moet je aan de hand van coördinaten bepalen waar de schat begraven ligt. Dat is toch veel leuker dan een x-as en y-as verhaal? De lezer zal dit boek ook op andere momenten dan zijn/haar huiswerk willen pakken. Het is een fijn naslagwerk. Ook voor nieuwsgierige kinderen uit groep 8.

Wil je graag de wiskundelessen in de praktijk ervaren, dan is dit boek zeker iets voor jou. Ook als je enigszins moeite hebt met het vak wiskunde, kan het boek je misschien ondersteunen door de duidelijke uitleg en praktijkvoorbeelden.

★★★★
Titel: Alles is wiskunde | Auteur: Ben Ffrancon Davies, Junaid Mubeen | Uitgeverij Lannoo | Categorie: jeugdboek, educatief | Uitvoering: hardcover | 128 pagina’s | ISBN: 9789401468213 | Verkrijgbaar sinds: augustus 2020 | Recensent: Sonja Hubregtse | Datum recensie: 05-09-2020 | Prijs: €16,99 | Bestellen