Auto’s, treinen en vliegtuigen


Recensie Auto’s, treinen en vliegtuigen door Yana Pauwels:
de encyclopedie van alle vaar- en voertuigen

Auto’s, treinen en vliegtuigen is een encyclopedie over de geschiedenis en de evolutie van alle vaar-, vlieg- en rijtuigen. Het bevat drie grote onderdelen: land, water en lucht. In deze drie categorieën komen allerlei voertuigen aan bod, gaande van grote naar kleine of van oude naar nieuwe voertuigen.

In het begin van het boek bevinden zich drie tijdlijnen voor het land, het water en de lucht. Daarna gaat het boek voornamelijk over de evolutie van de voertuigen. Het boek gebruikt veel grote afbeeldingen waardoor alles goed duidelijk wordt. Voor jongere kinderen is het dus leuk om naar de prentjes te kijken. Op iedere pagina staat ook een stukje tekst met uitleg. Dit is eerder bedoeld voor de ouders om voor te lezen of voor de ietwat oudere kinderen. De tekst is niet zozeer op kinderen afgestemd. Het bevat moeilijke woorden en woorden die de kinderen nog niet kennen. Maar op het einde van het boek bevindt zich een woordenlijst. Hierdoor kunnen oudere kinderen de woorden zelf opzoeken die ze niet begrijpen. Door het boek heen staan wel leuke weetjes die geschikt zijn voor de kinderen . Deze weetjes zijn simpel gemaakt en de kinderen kunnen die gemakkelijk lezen.

Iedere categorie bevat zijn eigen kleur. Zo is land rood, water blauw en lucht groen. Dit zorgt ervoor dat je gemakkelijk kunt doorbladeren naar een categorie naar keuze. Binnen zo’n categorie bevinden zich verschillende voertuigen. Deze worden ook aangeduid boven aan de pagina. Zo heb je bijvoorbeeld een rode bol met daarin een auto. Dit betekent dat je in de categorie land zit bij de auto’s. Dit verhoogt weer de efficiëntie van het zoeken. Dit maakt het ook gemakkelijker voor de kinderen die nog niet (alles) kunnen lezen om op ontdekking te gaan.

Deze encyclopedie kan gelezen worden van het begin tot het einde, maar je kunt ook makkelijk bladeren naar een pagina of voertuig naar keuze. Voor de jonge kinderen zijn er veel afbeeldingen waar ze naar kunnen kijken en voor de oudere kinderen, of de ouders, staat er veel informatie bij en ook leuke weetjes. Het boek is vooral interessant als je de evolutie van de verschillende voertuigen wilt weten en niet zozeer de geschiedenis. Al wordt deze wel kort toegelicht in het begin van het boek. Deze encyclopedie mag dus zeker niet ontbreken in de boekenkast van iemand die gepassioneerd is door auto’s, treinen en vliegtuigen.

★★★★★
Titel: Auto’s, treinen en vliegtuigen | Auteur: Clive Gifford | Gottmer Uitgevers Groep | Categorie: Jeugdboeken | Uitvoering: | 256 pagina’s | ISBN13: 9789025765743 | Verkrijgbaar sinds: 2016 | Recensent: Yana Pauwels | Datum recensie: 12-10-2019 | Prijs: €20,99 | Bestellen