Britt bij de bijen


britt bij de bijenRecensie Britt bij de bijen door Jolanda Kalkman:

“Ik ben Britt en ik ben een imker.” Zo begint dit reuze interessante informatieboek dat speciaal geschreven is voor kinderen, maar dat zeker net zo interessant voor de ouders is!
Britt leert je echt van alles over dit bijzondere volkje. Een bijenvolk bestaat uit de koningin en de werksters en darren. Maar wie doet er nu precies wat? En hoe ontstaat zo’n prachtige bijenkorf? Waarom maken bijen eigenlijk van die lekkere honing? Maar vooral, waarom zijn bijen zo ontzettend belangrijk voor de natuur en de mens? Want zonder de bijen zou onze supermarkt er heel anders uitzien!

Britt Van Marsenille is van beroep imker. Ze heeft thuis bijenkasten vol honingbijen staan waar ze voor zorgt. Haar liefde voor bijen is zo groot, dat ze iedereen erover wil vertellen. Daarom heeft ze dit bijenboek geschreven. Het is een informatieboek geworden voor kinderen. Hierin schrijft ze stap voor stap, hoe bijen leven en waarom ze zo belangrijk zijn. Dit doet ze in een taal die zeer goed te begrijpen is voor kinderen. Het boek is dan ook zeer zeker geschikt om te gebruiken bij het maken van een spreekbeurt of werkstuk. Want er valt genoeg te vertellen over bijen!

De illustraties zijn gemaakt door Katrien Vanderlinden. Deze zijn erg belangrijk voor het boek. Er staat soms erg veel informatie in en door deze schematisch in de illustraties te verwerken wordt het veel duidelijker. Ook zorgen de illustraties ervoor dat het boek niet saai is. Er zitten soms erg leuke grapjes in verwerkt.

Ik heb dit boek voorgelezen aan mijn dochter (5), misschien nog niet helemaal de doelgroep, maar zij vond het al erg interessant en weet nu van alles over bijen te vertellen.
Annechien: “Deze mevrouw (wijzend op Britt) is echt en het is grappig dat ze zichzelf in dit boek heeft getekend.” “Ik vind het boek leuk en leerzaam. Want er staat veel uitleg in. Ik wist niet dat bijen vijf ogen hebben! Ook vond ik het leuk om de koningin op te zoeken op de uitklappagina, maar door het kroontje is het veel te makkelijk. Ook al zijn de andere bijen zo klein, want de koningin is super groot. Sommige plaatjes vond ik echt heel grappig! En ik weet nu waarom bijen zo belangrijk zijn.” “Eigenlijk vind ik het nu wel zielig om zomaar honing op te eten, maar ik vind honing wel super lekker!”

Ook ik als ouder heb er weer veel bijgeleerd na het lezen van dit boek. De uitklappagina geeft goed weer hoe het er in een raam van een bijenkast aan toe gaat. Annechien‘s reactie was dan ook gelijk “wauw”.
Britt bij de bijen is zowel als hardcover als e-book beschikbaar. Toch raad ik iedereen aan om voor de hardcover te kiezen. Juist omdat de boodschap dan veel beter overkomt en je er nog eens rustig doorheen kunt bladeren. Ook is een fysiek boek handiger bij het maken van een werkstuk. Ik denk dat het heel belangrijk is dat jonge kinderen zich realiseren hoe belangrijk de natuur is. Dit boek hoort dan ook zeker in het basisonderwijs thuis, maar ook binnen je eigen gezin. Het is interessant, leerzaam en grappig. Wanneer je het boek uit hebt, kun je gelijk aan de slag door zelf zaadbommen te maken. Zo worden jouw kinderen echte bijenredders en gaat de stad er gelijk een stukje mooier uitzien!
Wij waarderen het boek dan ook op 5 sterren.

Vector

★★★★★
britt bij de bijenTitel: Britt bij de bijen | Inkijkexemplaar | Auteur: Britt Van Marsenille | Illustrator: Katrien Vanderlinden | Uitgeverij: Horizon | Categorie: Educatieve boeken | Verkrijgbaar als  hardcover en e-book | 74 pagina’s | ISBN13: 9789463962421 | Verkrijgbaar sinds: 15-04-2021 | Recensent: Jolanda Kalkman | Datum recensie: 11-05-2021 | Prijs: €16,99, e-book € 9,99 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.