De blauwen tegen de Rooien


Recensie De Blauwen tegen de Rooien door Pierre Peeters:
Ridder Blauwbaard, leider van de Blauwen, en ridder Roodvonk, leider van de Rooien, hebben onafhankelijk van elkaar het plan opgevat om ten strijde te trekken en de tegenstander de pan in te hakken.

Op weg naar de confrontatie treffen ze tot hun grote verbazing zwarte en groene ridders aan. Onze stoere ridders komen te weten dat de zwarten en de groenen het staartspel aan het spelen zijn. Na enig overleg besluiten ze het voor hen onbekende spel mee te spelen en verkleden de Blauwen zich in zwarte ridders en de Rooien hijsen zich in groene ridderkleuren. Ze gaan zo op in het spel, dat zowel de groep van Blauwbaard als die van Roodvonk hun initiële plan vergeet. Zullen ze elkaar nog in de pan gaan hakken? Zullen ze…

De Blauwen tegen de Rooien is een heel erg leuk prentenboek dat tot de verbeelding spreekt. Immers, stoere ridders die willen gaan vechten, die zich te buiten gaan aan schranspartijen, die elkaar moed toespreken en opjutten…welke jongens en meisjes willen zich daar niet aan spiegelen en het ridderspel gaan naspelen?

Het boek is echter meer dan riddertje spelen. Het laat zien dat ook gezworen vijanden naar elkaar toe kunnen groeien en zelfs – opnieuw – vrienden kunnen worden. De schakel die ze hiervoor nodig hadden, was een derde partij – in dit geval kleine kinderridders – die hen er attent op maakten dat samenwerken, samenspelen tot mooie resultaten kan leiden, waardoor hun vijandschap, hun strijdbijl wordt begraven en ruzies worden vergeten.

Illustratie: Benjamin Leroy

Leuk weetje, alle tekeningen werden gemaakt met een vierkleurenbalpen. Dus enkel de kleuren rood, zwart, groen en blauw werden gebruikt. Met deze beperkte kleuren wist de auteur/illustrator mooie prenten neer te zetten met heel veel kleur- en schaduwcontrasten.

Maar er is ook contrast tussen de ridders: de Blauwe ridders hebben lange, hoekige en/of ronde gezichten met ronde neuzen en handen als knuisten; de Rooien hebben ronde en eivormige tronies met spitse neuzen en kleine normale handen. In beide kampen zijn er ridders in alle maten en gewichten en heeft de illustrator ook ridders met homofobe trekjes neergezet, wat bijdraagt tot een realistische afspiegeling van de huidige maatschappij.

Op de binnenschutbladen tekende de auteur de uitrustingen en attributen van de Blauwen en de Rooien. Naast de traditionele zwaarden, harnassen en dolken zijn er bij nader toezien ook hedendaagse elementen ingeslopen: een autoped, een typische padvinderhoed, een badmintonracket met shuttle, een skateboard, een oorverwarmer, een strikje…

Bijna alle prenten werden groot uitgetekend op een dubbele pagina en binnen de tekeningen zijn details verwerkt zoals dieren uit het bos, gezichtsuitdrukkingen …

De tekst bij het verhaal is humoristisch, kort en krachtig, op zich boeiend, en de spanning loopt gestaag op.
Als voorlezer kun je je zeker uitleven en samen met de kinderen opgaan in het verhaal, dat zich leent voor een eigen interpretatie en invulling van thema’s zoals ‘vechten’, ‘vijandschap’, ‘vrede’, ‘spelen’, ‘samenwerken’…

Naast een (voor)leesboek is dit boek ook een belevingsboek: alle aspecten van het ridderschap worden uitgebeeld en kunnen fijn worden nagespeeld.

De Blauwen tegen de Rooien is een mooi uitgegeven boek in handig formaat, met een aantrekkelijke cover en titel in goudopdruk.
Voor het mooie concept, het verhaal met boodschap en de fijne humor, voor de mooie personages en tekeningen waardeer ik dit leuke (voor)leesboek graag met vijf sterren.
★★★★★
Titel: De Blauwen tegen de Rooien | Auteur en illustrator: Benjamin Leroy | Uitgeverij Gottmer | Categorie: prentenboeken | Verkrijgbaar als: hardcover | 40 pagina’s| ISBN13: 9789025773137 | Verkrijgbaar sinds: oktober 2020 | Recensent: Pierre Peeters | Datum recensie: 18-11-2020 | Prijs: €15.99 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.