Recensie Toen het oorlog was, 1914-1918 door Pierre Peeters:
Toen het oorlog was, 1914-1918 is het ideale boek om kinderen, YA maar ook volwassenen op een (voor zo ver mogelijk) luchtige manier iets over WOI bij te brengen.
Ik dacht dat ik goed op de hoogte was van WOI, maar na het lezen en het regelmatig doorbladeren van dit boek besefte ik dat heel wat van mijn kennis was verdwenen en ik van heel wat zaken niet op de hoogte was.
Van begin af aan was ik aan dit informatieve en encyclopedisch boek, dat heel veel aandacht aan het internationale gebeuren maar in het bijzonder aan België en Nederland schenkt, verknocht. Het boek is heel mooi vormgegeven waarbij de talrijke foto’s en affiches de tekst ondersteunen. De illustraties van Irene Goede zijn sfeervol, gedetailleerd en geven net dat ietsje extra mee aan het verhaal.
Vernieuwend en apart vond ik de wijze waarop de lezer als het ware in de tekst direct wordt aangesproken. Het verhaal leest op deze manier als een dialoog en is een interactie tussen schrijvers en lezer.
Het boek heeft naar mijn gevoel een ideale indeling. Na de inhoudsopgave volgt het belangrijke eerste hoofdstuk Waarom je dit eerst moet lezen, waarin wordt aangegeven waar je als lezer op moet letten en waar ook belangrijke vragen worden aangesneden. De daaropvolgende tijdslijn geeft een overzichtelijke weergave van wat wanneer plaatsvond tijdens WOI.
Tien hoofdstukken naar thema ingedeeld zoals: ‘Hoofdrolspelers’, ‘Dieren’, ‘Het leven van soldaten’, ‘Techniek’ geven vervolgens een heel goed beeld over veel aspecten van en tijdens WOI. Deze opzet vond ik heel erg leuk, omdat ik op deze manier zelf kon kiezen wat eerst te lezen of waar mij in te verdiepen zonder in te boeten aan informatie.
De auteurs kozen voor korte duidelijke en begrijpbare teksten om op een interactieve manier aan de doelgroep 9 tot 12 jaar feiten en weetjes uit te leggen. Hierdoor blijft mijns inziens de aandacht steeds gefocust en leest het boek aangenaam weg.
Tof vond ik dat op het einde van ieder hoofdstuk de lezer een vraag krijgt om over na te denken en het gelezen item even kan laten bezinken. Hoe luchtig het boek op maat van de doelgroep is geschreven, het blijven verschrikkelijke en aangrijpende onderwerpen die voor een kind toch niet evident en zeker ingrijpend kunnen zijn.
Er valt in dit boek heel wat randinformatie te rapen, zoals het feit dat 600 taxi’s uit Parijs soldaten naar het slagveld brachten, dat soldaten in de loopgraven voorwerpen knutselden, dat er gemeentevis en regeringsbrood bestond, dat Spaanse griep in Duitsland Vlaamse griep werd genoemd, de symboliek van een blauwe korenbloem en van de witte en rode klaprozen…en nog zoveel meer.
Achter in het boek is een heel interessante bronnenlijst en register opgenomen.
Toen het oorlog was, 1914-1918 is een boek dat tot nadenken stemt en de lezer doet stilstaan bij al het leed dat een oorlog teweegbrengt. Ons respect voor alle soldaten, verzetslieden, burgers…die voor onze vrijheid hebben gestreden, kan door dit boek alleen maar toenemen en hopelijk draagt het bij om deze mensen blijvend en jaarlijks op gepaste wijze eer te betuigen. Het blijft belangrijk dat we hun verhalen, hun leed, hun offers onder de aandacht blijven brengen en de boodschap van ‘Nooit meer oorlog’ verder verkondigen.
Ondanks het zware onderwerp heb ik van dit boek genoten. Voor de mooie vormgeving, de duidelijke en klare taal op kindermaat waardeer ik dit boek graag met vijf sterren.
★★★★★
Titel: Toen het oorlog was, 1914-1918 | Leesfragment | Auteurs: Marrit Boogaars, Annemiek de Groot, Roos Jans, Juul Lelieveld en Liesbeth Rosendaal | Illustrator: Irene Goede | Uitgeverij: Gottmer | Categorie: jeugdboeken | Verkrijgbaar als hardcover | 192 pagina’s | ISBN13: 9789025775094 | Verkrijgbaar sinds: 17-11-2021 | Recensent: Pierre Peeters | Datum recensie: 02-01-2022 | Prijs: €25,99 | Bestellen