Troostfilosofie


Recensie Troostfilosofie door Antoinette van Steeg:
Voor elke dag een inspirerende gedachte

Stine Jensen heeft al meerdere boeken geschreven voor kinderen met een filosofische inslag. Eerder las ik Alles wat was en Vriendschap is alles en beide boeken vond ik echt prachtig om te lezen. Naast boeken voor kinderen schrijft ze ook boeken voor volwassenen.

In het dagelijks leven is Jensen naast filosoof ook programmamaker en schrijfster. Dit zie je ook terug in hoe ze boeken schrijft en de lezer benadert. Er is zoveel zorg voor het boek dat ik het boek gewoon vaker bewonderen en bekijken wil.

Troostfilosofie is ontstaan aan het begin van de coronaperiode, begin 2020. Opeens veranderde het leven voor iedereen. Online plaatsten Jensen en Klompmaker twee weken lang een filosofische overpeinzing waarop Jensen en lezers reageerden. Door de positieve reacties van de kinderen en ouders is dit boek, dat zij ook wel cadeauboek noemen, ontstaan.

Net als haar vorige boeken ziet dit boek er fantastisch uit, zowel vanbuiten als vanbinnen. Troostfilosofie ziet er kleurrijk uit en is ook nog eens overzichtelijk. Het boek zit in een hoes, die er precies zo uitziet als de buitenkant van het boek. Hierdoor blijft het boek beschermd en is het een pareltje om aan iemand cadeau te doen.

Troostfilosofie kent veertig onderwerpen die telkens over twee bladzijden zijn verdeeld. Afwisselend is op de ene bladzijde een ondersteunende illustratie te zien en op de andere bladzijde is dan een stukje tekst te lezen met een vraag of alleen een quote van een bekende filosoof zoals Søren Kierkegaard of auteur zoals Griet Op de Beeck. Jensen besteedt aandacht aan thema’s zoals de toekomst, dromen, woorden, kunst en angst. Heel af en toe kennen de bladzijden alleen een illustratie. Doordat Jensen ervoor heeft gekozen om veel en afwisselende thema’s bespreekbaar te maken, is het boek ook breed inzetbaar. Zo kun je ervoor kiezen om het boek per bladzijde te bespreken, maar ook om een thema te kiezen dat die dag belangrijk is voor het kind.

Ook al is het boek geschreven nu we leven in een bijzondere situatie, desondanks is het boek ook te gebruiken als we straks weer ons ‘gewone’ leven kunnen oppakken. Het is zo geschreven dat het alledaags en te allen tijde te gebruiken is.

Ik heb genoten van Troostfilosofie. Het geeft troost, hoop en kracht aan de lezer. Daarnaast zet het aan tot nadenken door de vragen. Het is een stukje bewustwording voor jong en oud. Door de prettige opbouw en makkelijke woordkeuze is het boek voor kinderen die al goed kunnen lezen, ook zelfstandig te lezen, al zou ik als ouder wel in de buurt zijn van het kind voor als er vragen ontstaan.

Jensen en Klompmaker hebben een prachtig boek geschreven dat voor dagelijks gebruik inzetbaar is. Het is een plaatje om te zien en de vragen zijn niet moeilijk, maar wel ondersteunend aan het thema.
Ik ga dit boek een mooi plekje geven in mijn boekenkast, naast de andere boeken die ik heb van Jensen.

Troostfilosofie is een boek dat in elk huishouden een belangrijke rol kan spelen, net als in het onderwijs. Het nodigt uit tot nadenken en het bespreekbaar maken van gevoelens.
★★★★
Titel: Troostfilosofie | Subtitel: Voor elke dag een inspirerende gedachte | Auteur: Stine Jensen | illustrator: Marijke Klompmaker | Uitgeverij Kluitman | Categorie: jeugdboeken, filosofie | Leeftijd: 10 plus | Verkrijgbaar als: hardcover | 128 pagina’s | ISBN13: 9789020622478 | Verkrijgbaar sinds: 06-11-20 | Recensent: Antoinette van Steeg | Datum recensie: 12-12-2020 | Prijs: € 18.99| Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.