Onder dezelfde sterrenhemel


Sprookjes, mythes en verhalen over goden uit de hele wereld

Onder dezelfde sterrenhemel is een verhalencollectie bestaande uit 78 korte verhalen van over de hele wereld. In deze verhalencollectie komen een paar bekende sprookjes, mythes en legendes voor. Toch zal het grootste gedeelte je waarschijnlijk niet bekend voorkomen. De westerse sprookjes zoals de schone slaapster, Aladdin, Rapunzel en Jaap en de bonenstaak waren mij al bekend.

Elk verhaal wordt in een enkele pagina verteld, hierdoor blijven de verhalen eenvoudig, maar het is precies genoeg om kennis te maken met deze verschillende culturele verhalen. Al lezende blijkt maar weer dat er ondanks onze verschillen, de diverse culturen toch ook veel gelijkenissen tonen. De thema’s die meermaals terugkomen in de verhalen zijn: het overwinnen van het kwade en omgaan met tegenspoed. Hierbij laat Yoshi Yoshitani de vrouwen in de verhalen een belangrijke rol spelen.

Illustraties: Yoshi Yoshitani

Onder dezelfde sterrenhemel is een fascinerende en boeiende collectie van verhalen van over de hele wereld. Door dit boek heb ik meerdere fascinerende volksverhalen leren kennen, waar ik voordat ik dit boek opensloeg nog nooit eerder van had gehoord.

Een van de verhalen die mijn aandacht trokken, is het verhaal Tam Lin. Dit Schotse sprookje gaat over een meisje Janet dat op een dag tijdens een wandeling een man tegenkomt, waarvan ze dacht dat het een elfenprins zou zijn. Een paar maanden later bleek ze zwanger te zijn. Haar ouders gaven haar de keuze: het kind weg laten halen of trouwen. Janet ging op zoek naar de vader van het kind. Ze vond Tam Lin, maar hij vertelde haar dat hij geen elf was, maar was gevangengenomen door het elfenvolk. Er was maar één manier om hem te bevrijden. Ze moest hem tijdens een elfenprocessie van zijn paard halen en hem niet meer loslaten. De elfenkoningin begon Tam Lin te veranderen van het ene naar het andere dier. Het was geen gemakkelijke opdracht, maar nadat de betovering verbroken was, was hij weer een vrij mens. De twee besloten te trouwen en Janet ging op Tam Lins landgoed wonen.

Al met al is Onder dezelfde sterrenhemel een geweldige collectie-bundel om in huis te hebben, met prachtige illustraties die echt van toegevoegde waarde zijn voor de korte verhalen. Dit boek is er niet een dat je in één keer uitleest en weglegt. Af en toe zul je geneigd zijn het boek weer open te slaan om een van de indrukmakende verhalen te lezen. Dat is elke keer weer genieten en zo leer je elke keer weer wat bij. Ik geef deze collectie vier sterren.

★★★★
Titel: Onder dezelfde sterrenhemel | Auteur en illustraties: Yoshi Yoshitani | Vertaling: Isabel Goethals | Pelckmans uitgevers | Categorie: jeugd | Verkrijgbaar als hardcover | 167 pagina’s | ISBN13: 9789463832403 | Verkrijgbaar sinds: 13-01-2021 | Recensent: Chantal Hutchison | Datum recensie: 03-03-2021 | Prijs: €17,50 | Online te bestellen via Bol.com, Bookspot en Bruna.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.