Ottilie en de drochtenjagers


Recensie Ottilie en de drochtenjagers door Brigitte Audiens:

Ottilie Bolder en haar broertje Wallie (Waldemar) wonen in de Moerasholen. Deze woonplek bestaat uit een verzameling grotten en tunnels aan de rand van het Brakkersmoeras. De mensen die er wonen, zijn arm en leven er van dag tot dag. Ze worden Brakkers genoemd.

Ottilie is ondertussen 13 jaar en ze past een beetje op Wallie, die 11 jaar is. Haar moeder is ziek, daarom doet Ottilie wat ze kan om te helpen. Op een dag ontwaakt Ottilie en merkt ze dat het bed van haar broertje leeg is. Ze gaat naar hem op zoek, maar kan hem nergens vinden. De laatste tijd verdwijnen er meer en meer jongens in hun omgeving en ze denkt dat Wallie ook ontvoerd is. Maar door wie en waar naartoe? Ze gaat op onderzoek uit.

Ottilie knipt haar haren kort en doet zich voor als Ot, een dertienjarige jongen. Hij laat zich mee gevangen nemen en hoopt op die manier zijn broertje te vinden. Ot wordt samen met een groep andere jongens weggebracht naar een onbekende bestemming. Na een lange en vermoeiende tocht komen ze aan in Fort Fiori.

Het is een heel groot stenen gebouw met wachttorens. Doodmoe wordt iedereen naar een slaapzaal gebracht. Als iedereen ligt te slapen, loopt Ot heel zachtjes langs de bedden op zoek naar Wallie.
Hij denkt dat hij droomt als hij plots zijn zusje ziet staan. Heel zachtjes fluisteren ze over hun plannen om samen te proberen te ontsnappen.

Tot die tijd zich zal voordoen, zal Ottilie zich blijven voordoen als een jongen, Ot. Maar Wallie zegt dat ze een super goede verzorging krijgen, lekker eten en dat iedereen een opleiding zal krijgen tot jager. Ze worden namelijk drochtenjagers. Niemand weet wat dit voor iets is, maar het klinkt heel spannend. Ze besluiten nog af te wachten en gaan naar hun bed. De volgende morgen, na een lekker ontbijt, gaat de hele groep naar beneden. Daar volgt de eerste bijeenkomst met de uitleg over de training tegen de monsters en de mysterieuze wereld waarin ze terecht zijn gekomen.

Ottilie en de drochtenjagers is het eerste deel van een trilogie. Het is een veelbelovende start vanaf het begin van het verhaal. Rhiannon Williams heeft een heel vlotte schrijfstijl en neemt haar lezers mee op een spannende reis door het boek heen met monsters zoals kriffiers, prikkers, slynxen, …

Ze gebruikt korte hoofdstukken en een woordenschat die begrijpelijk is voor haar doelpubliek. De gedetailleerde beschrijvingen zorgen ervoor dat je je alle fauna en flora kunt voorstellen. Net zoals de omgeving waarin ze zich verplaatsen. Ook al is het een fantasyverhaal, de plaatsen zie je als de werkelijkheid.

Ottilie is in het begin van het verhaal onzeker en bang, in haar avonturen merk je een evolutie op. Ze krijgt meer zelfvertrouwen. Ze komt zelfs op voor het feit dat meisjes niet toegelaten zijn, durft vragen te stellen. Dus er is een grote ontwikkeling merkbaar. Ze krijgt er de steun en hulp van Skip, een slovie. Dat zijn de meisjes die er meehelpen in de huishouding. Er ontstaan mooie vriendschappen, de familiebanden tussen Wallie en Ottilie worden nog sterker. Alle jongens en meisjes leren samenwerken. Kinderen met veel zin voor avontuur en durf.

Dit boek zal vele jongens en meisjes aanspreken, omdat ze zich kunnen inleven in hun fantasie. Ze willen zelf in de schoenen staan van Ottilie of Wallie. Het avontuur is gigantisch en het geweldige is dat er nog een tweede en derde deel uitkomt. Dus iedereen die houdt van avontuur, fantasy, monsters en geheimen, spring op de rug van Maestro en ga mee op zoek naar alle antwoorden.

Een aanrader die 4,5* waard is.
Dit boek is geschikt voor kinderen vanaf 9 jaar.

★★★★
Titel: Ottilie en de drochtenjagers | Trilogie Ottilie- deel 1 | Auteur: Rhiannon Williams | Uitgeverij Gottmer | Categorie: jeugdboeken | Leeftijd: 9 plus | Verkrijgbaar als: paperback | 352 pagina’s | ISBN13: 9789025771461 | Verkrijgbaar sinds: september 2019 | Recensent: Brigitte Audiens | Datum recensie: 03-08-2020 | Prijs: €16.99 | Bestellen