De knotsgekke wereld van Lotte Wirwar – De babysitvriendinnen


Recensie De knotsgekke wereld van Lotte Wirwar – De babysitvriendinnen door Jolanda Kalkman:
Voor uitgeverij Deltas mocht ik de babysitvriendinnen van Alice Pantermüller lezen, waarvoor heel hartelijk bedankt.

Van deze knotsgekke serie zijn inmiddels al 10 delen verschenen. Maar ze zijn heel goed afzonderlijk van elkaar te lezen. De titel verraadt al dat het verhaal afspeelt rondom Lotte Wirwar. Lotte heeft twee stomme broertjes, Jens en Simon, een tweeling. Een supercoole beste vriendin, Chloe. En een Indische blokfluit, die alleen geschikt is om slangen en een paar andere dieren te bezweren.
Maar Lotte is haar Indische blokfluit kwijt, en wie zou hem hebben afgepakt? Juist, haar stomme broertjes! Ze is vastbesloten hem terug te krijgen en daarvoor verzint ze een plan. En een beetje “geweld” tegen haar broertjes moet toch kunnen? Dus gebruikt ze onder andere een elektrische vliegenmepper en chilipasta op hun tandenborstels om erachter te komen waar ze die blokfluit hebben gelaten. Maar of dat genoeg is?

Ondertussen heeft Chloe van haar vader gehoord – die ze al twee jaar niet had gezien – dat ze plotseling een super schattig babybroertje heeft gekregen. En dat ze altijd op hem moet passen in ruil voor een supervette smartphone. Maar het broertje, Rocco, blijkt een heel ondeugende peuter te zijn! Hij brult, trekt aan haar haar, eet alleen chocolade, en gaat graag op onderzoek uit. Wanneer Chloe en Lotte op hem passen en besluiten met hem naar de speeltuin te gaan, gaat het ook helemaal mis zodra ze hem uit zijn buggy hebben gehaald. Lukt het hen toch om super profs babysitters te worden?

Dit grappige boek is vooral geschikt voor meiden vanaf een jaar of 9 tot 12, om lekker zelfstandig te lezen. Door de vele tekeningen, gemaakt door Daniela Kohl, vlieg je door het boek. Deze passen steeds heel goed bij de teksten en als je ze iets beter bekijkt zijn ze ook nog eens heel grappig.
Er is veel gebruik gemaakt van verschillende soorten lettertypes. Dit alles maakt het erg aantrekkelijk voor kinderen. Verder is er gekozen voor een dagboekvorm waardoor het overzichtelijk blijft.

Ik heb hem samen met mijn zoon Robbert, doorgenomen. Ondanks dat het een echt meisjesboek is hebben we wel samen gelachen.

Robbert (11): “Ik vond het een echt meidenboek. Maar ik heb ook gelachen om wat Lotte allemaal met haar broertjes wilde doen. Vooral dat met die elektrische vliegenmepper. Het was wel een beetje gemeen van Lotte, maar ook wel grappig.
De fluit vond ik ook goed bedacht, vooral toen hij weer ging bezweren. Al die dansende reptielen vond ik heel leuk. Ik zag het helemaal voor me!
De tekeningen passen goed bij het verhaal en maakten dat het niet saai werd.
Wel vond ik het eind een beetje vreemd en snapte ik niet helemaal hoe het nu met die fluit zat.”

Met die laatste opmerking was ik het ook eens. Het einde kwam een beetje plotseling. Maar aan de andere kant maakt dit het ook extra aantrekkelijk om gauw in een van de andere delen verder te gaan lezen!

Wij waarderen het boek op 4 sterren.

★★★★★
Titel: De knotsgekke wereld van Lotte Wirwar – De babysitvriendinnen | Leesfragment | Auteur: Alice Pantermüller | Uitgeverij: Deltas | Categorie: Kids, 8 plus | Uitvoering: hardcover | 168 pagina’s| ISBN13: 9789044752441 | Verkrijgbaar sinds: juni 2018 |Recensent: Jolanda Kalkman | Datum recensie: 9-10-2018 | Prijs: €14,95 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.