Dog Man en Kid Kat (4)


Recensie Dog Man en Kid Kat door Sonja Hubregtse:
Dit is alweer de vierde graphic-novel boek uit de grappige reeks van Dog Man.
Dog Man is een samenvoeging van een agent en een politiehond. Door een explosie zijn ze gewond geraakt en is de kop van de hond aan het lijf van de agent genaaid. Een agent met hondenstreken: Dog Man! Dit boek is met een knipoog gebaseerd op Steinbecks (bekende Amerikaanse schrijver) boek ‘Ten oosten van Eden’.

Tijdens het avontuur in dit boek heeft Dog Man een oppas geregeld voor Kleine Karel (de kloon van Karel de kat). Dog Man heeft het namelijk erg druk. Het leven van hem wordt verfilmd! Zelf mag Dog Man zich inzetten op de filmset als bodyguard van een wereldberoemde actrice.
Helaas blijkt de oppas de gemene Karel de kat (de vijand van Dog Man) te zijn, die uiteraard weer gemene streken gaat uithalen. Hij neemt Kleine Karel mee naar de filmset. Kan Dog Man zijn vriend wel beschermen? Als dat maar goed gaat…Een verhaal over goed en kwaad, maar vooral: jezelf zijn.

Het boek is prima te begrijpen zonder dat je de andere (voorgaande) boeken hebt gelezen. Door de samenvatting in het begin van het boek begrijp je als lezer prima de verhaallijn en maak je kennis met een aantal personages.
Ik vind dit deel nog leuker dan de vorige. De humor is vanaf pagina één al aanwezig, waardoor je meteen verder wilt lezen. Ik heb vooral gelachen bij de scènes waarbij Dog Man het goed verpestte in de film en om de klunzigheid van de bewaker. Soms komen er moeilijke woorden in voor, maar juist deze woorden maken het verhaal humoristisch en origineel. Het verhaal is door deze (enkele) lastige woorden nog prima te volgen. De schrijver maakt een grappige connectie met de beroemde oppas Mary Poppins.

In dit boek vind je uiteraard een aantal pagina’s van de (bekende) Omsla-no-scoop, waarbij je twee pagina’s heel snel heen en weer kan bewegen zodat je een soort tekenfilm ziet. Erg inventief en ook in de voorgaande boeken terug te vinden!
Het boek zit vol spannende avonturen. Door de grappige illustraties en de kleine hoeveelheid tekst is dit boek ook erg geschikt voor kinderen die niet zo van lezen houden. Vooral het idee om bij het avontuur over de film een filmrandje te illustreren is goed bedacht.

Zelf vind ik dat de schrijver erg verrassende en originele namen heeft bedacht voor de personages. Ook kun je zelf nog creatief aan de slag met Dog Man. Achter in het boek wordt stap voor stap uitgelegd, hoe je enkele personages van het verhaal zelf kunt tekenen. Zo kun je je eigen Dog Man strip maken.

Ik kijk nu al uit naar het volgende boek: Dog Man en de vlooienkoning!
Kijk voor meer informatie en leuke ‘Dog Man’-weetjes ook eens op de website Kinderboeken.nl


★★★★
Titel: Dog Man en Kid Kat | Leefragment | Auteur: Dav Pilkey | Uitgeverij Condor | Categorie: Graphic novel | Uitvoering: hardcover | 256 pagina’s | ISBN: 9789492899705 | Verkrijgbaar sinds: november 2019 | Recensent: Sonja Hubregtse | Datum recensie: 15-03-2020 | Prijs: €14,99 | Bestellen