Max Modderman – Klas op stelten


Graphic Novels
Het nut van illustraties in boeken

Een leuke combinatie tussen strips en gewone leesboeken zijn de zogenaamde Graphic Novels. Graphic Novels is nog niet zo heel lang als kinderboekengenre in Nederland bekend, maar zijn nu al erg populair bij kinderen en terecht! Ze vergroten het plezier in het lezen. Iets wat zeker bij beginnende/jonge lezers voorop zou moeten staan. Denk daarbij aan boekenseries als Het Leven van een Loser en Niek de Groot.

Maar wat is een Graphic Novel eigenlijk? Een Graphic Novel kun je in het Nederlands het best vertalen als striproman of beeldroman. Stripverhalen dus, maar dan met een verhaal zoals je het normaal in een roman leest. Er zijn steeds meer mensen die vinden dat Graphic Novels thuishoren op de boekenlijst van basisscholen en zelfs op de middelbare school.

In Graphic Novels wordt gebruik gemaakt van een slimme combinatie tussen striptekeningen en tekst. Beeld en verhaal worden op deze manier een geheel, ze vullen elkaar perfect aan. Leerzame informatie en emoties kunnen hierdoor veel gemakkelijker op de lezers overgebracht worden.

Wat emoties betreft:
De nieuwe Max Moddermanserie is hier een goed voorbeeld van. In het eerste boek van deze Graphic Novelserie tonen de illustraties heel goed de mimiek van de personages. Een behoorlijk boos ogende leraar bijvoorbeeld, wanneer hij een drol ontdekt en een zeer angstig kijkende Max, wanneer hij wordt geconfronteerd met een bijtende eend.
Bovendien prikkelen de illustraties de fantasie van de (jonge) lezers. Ze komen hierdoor sneller in het verhaal. Wat daarbij ook helpt, is dat de illustraties dankzij de tekstballonnen de kinderen rechtstreeks aan lijken te spreken. Om Max Modderman weer als voorbeeld te nemen: hij kijkt op een van de pagina’s de lezer rechtstreeks aan en wijst daarbij hij ook nog naar je. Dit houdt kinderen alert, scherp en betrekt ze direct bij het verhaal. Goed bedacht!

Recensie Max Modderman – Klas op stelten door Sandra Hutchison:
Max Modderman is een gewone jongen in een gewone klas. Niks mis mee zou je denken. Toch lijkt
Meester IJzinga een hekel te hebben aan Max. Max denkt zelf dat dit komt, omdat hij niet zo goed is in sport. IJzinga is namelijk zijn gymleraar en leert zijn leerlingen dat er maar één ding belangrijk is bij sport en zelfs in het dagelijkse leven en dat is winnen!

Wanneer Max voor de zoveelste keer vals beschuldigd wordt door de meester, besluit hij zich beschikbaar te stellen als klassenvertegenwoordiger. Hij zet alles op alles om deze wedstrijd te winnen, al is het maar om IJzinga te verslaan. Maar de concurrentie is moordend, de knapste, de langste, de slimste en de sportiefste leerlingen uit de klas doen mee. Max blinkt zelf nergens in uit, hij is alleen maar onhandig. Max leert al snel dat winnen niet het belangrijkste is, vriendschap, eerlijk zijn en lol maken des te meer.

Max Modderman zegt in zijn speech: ‘Er kan er altijd maar eentje de slimste zijn, de snelste en de knapste en de rest van ons blijft achter’. -Matt Stanton.

Max Modderman – Klas op stelten is het eerste deel in een nieuwe Graphic Novelreeks. Het resultaat is een vrolijk ogend boek waarbij veel aandacht besteed is aan de vormgeving. De kleurrijke hardcover van dit eerste deel oogt al veelbelovend en is een pronkstuk voor elke boekenkast. De fictieve verhaallijn is vermakelijk, fantasievol en een tikkeltje eigenzinnig. Max is een wat onhandige jongen, tenminste dat vindt hij zelf. Andere kinderen vinden hem vooral grappig, iets waar hij zelf pas veel later in het verhaal achter komt. Het verhaal laat daarmee zien dat ieder kind wel iets kan, ergens goed in is en zo niet, dan is dat ook geen ramp. Naast Max worden ook een aantal andere leuke personages geïntroduceerd, waaronder zijn vriend Hugo (die denkt dat algebra een soort zeegroente is), hun veel te slimme klasgenootje Bibi Nobel en een agressieve eend.

Ieder hoofdstuk heeft een grappige titel gekregen, een titel die de nieuwsgierigheid opwekt, waardoor kinderen ongetwijfeld direct door willen lezen. De teksten in het boek hebben over het algemeen hetzelfde (vrij grote) lettertype, maar deze worden afgewisseld met stripachtige illustraties. Leuke zwart-wit tekeningen van de personages die voorzien zijn van tekstballonnen. De verhaallijn gaat gewoon verder in deze tekstballonnen. Zo wordt lezen voor kinderen die moeite hebben om zich een lange tijd te concentreren op een stuk tekst een stuk gemakkelijker en veel leuker!

Het artikel over Graphic Novels en de recensie zijn beide onderdeel van de officiële blogtour van HarperCollins rondom Max Modderman-Klas op stelten.

★★★★
Titel: Max Modderman 1 – Klas op stelten | Originele titel: Funny Kid for President #1 | Leesfragment | Auteur: Matt Stanton | Uitgeverij: HarperCollins | Categorie: Kids, zelfstandig lezen 8 plus | Uitvoering: hardcover of E-book | 240 pagina’s | ISBN13: 9789402703696 | Verkrijgbaar sinds: 16-07-2019 | Recensent: Sandra Hutchison | Datum recensie: 25-07-2019 | Prijs max. €15,50 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.