Rory De Raaf – Detective – De hondenbrigade


Recensie Rory De Raaf – Detective – De hondenbrigade door Jolanda Kalkman:
Rory De Raaf zal binnenkort de grootste detective ter wereld zijn!
Daarvoor moet hij, samen met zijn beste vriendin en Handlanger Kato De Kat De Koster, mysteries oplossen. Zelfs het grootste mysterie in Rory’s leven: want waar is zijn vader?
Hij verdween toen Rory drie was.

Maar volgens zijn moeder is Rory geen detective. En moet hij stoppen met detectivedingen. De laatste keer dat Rory een detective was, heeft hij zijn been heel erg pijn gedaan. Daarom moet hij van zijn moeder een hele week in bed blijven liggen en een brace dragen.
Maar gelukkig heeft Kat een oplossing. De strijdwagen! Eigenlijk is het een gewone vuilnisbak. Maar door in de vuilnisbak te gaan zitten kan hij wel lekker naar buiten.

Daar zien ze de vreemdste hond die ze ooit hebben gezien. Vastgebonden aan een lantaarnpaal. Hij heeft korte pootjes, maar ook de langste rug die je ooit gezien hebt. Eigenlijk lijkt hij wel een beetje op een krokodil. Maar Rory is dol op alle honden. Hij krijgt alleen niet de kans om de hond te aaien. Want Kato rent door naar een winkel, terwijl ze de vuilnisbak mee duwt.
Ze wil zo gauw mogelijk een nieuw tijdschrift “Echte Detectives” lezen. Plotseling ziet Rory De Raaf (detective) een stuk papier, dat door de wind meewaait. En daarop staat:

“Vermist: Ben, onze geliefde windhond.”

Er staat een foto bij van een triest uitziende hond. Maar dan merkt Rory dat er allemaal pamfletten op lantaarnpalen hangen van vermiste honden. Hij kan het bijna niet geloven, iemand uit zijn eigen straat Neemt gewoon honden mee! Dan kijkt hij naar de harige krokodil. Net op het moment dat hij ook gestolen wordt. En als er een dief rondloopt, dan is Willy Willems ook in gevaar! Dus moet dit mysterie zo gauw mogelijk worden opgelost door niemand minder dan Rory De Raaf (detective).

Rory De Raaf is een boek dat uitstekend aansluit bij de populaire jeugdboeken van dit moment. Door het gebruik van korte teksten, verschillende lettergrootte, dikte en regelmatig cursief gedrukt, voelt het erg speels aan. Toch is het door het gebruik van diverse lettertypes niet schreeuwerig. (Ondanks het zeer regelmatig gebruik van meerdere uitroeptekens).

De tekeningen in het boek zijn van Ralph Lazer. Op elke bladzijde zie je een afbeelding die bij de tekst hoort. Alleen al door de illustraties wordt het verhaal aan de lezer verteld.
Er staan erg veel personages in het boek. Maar op de binnenkant van de omslag staan alle personages met naam afgedrukt. Dus raak je even de draad kwijt wie wie ook al weer is, kan je hier snel even terug kijken Erg handig!

Dit is het tweede deel van deze serie. In het begin wordt er teruggekeken naar deel 1. Hierdoor zijn de boeken afzonderlijk van elkaar te lezen. Toch raad ik je aan bij het eerste deel te beginnen. Niet alleen omdat het erg leuke boeken zijn, maar zeker om alles uit deel 2 te begrijpen.

Foto Jolanda Kalkman: Robbert

“Boemtastisch!”

Maar wat vindt mijn zoon Robbert ervan? Want hij hoort toch echt tot de doelgroep van deze boeken! Ik stelde hem een paar vragen over het boek:

Robbert, wat vond je van dit boek?
Ik vond het een grappig boek. Er zat veel actie in. Er gebeurt van alles in het verhaal.
Voor wie wil weten waar het boek op lijkt, je kan het een heel klein beetje vergelijken met Het leven van een loser boeken.

Wat vond je van de tekeningen?
De tekeningen vond ik leuk getekend. Ze passen goed bij het verhaal. Ik vind het fijn als er zoveel tekeningen in staan.

Zit er humor in het verhaal?
Ja. Soms zat ik echt te grinniken. Er stonden bijvoorbeeld grappige woorden in zoals Pickles, de ultieme oplossing voor alles. Of de hond Willy Willems, die bij elke stap een windje laat en als een oud mannetje op zijn achterste pootjes kan lopen.
Pfft-pffft-pfft…

Deel 1 hebben we niet gelezen, heb je dit gemist?
In het begin wel een beetje. Want dan verwijzen ze steeds terug naar het eerste deel. Het wordt gelukkig wel uitgelegd.

Er komen veel namen in het boek voor. Vond je dit niet verwarrend?
Soms wel. Want dan denk je dat iemand, iemand anders is. Verderop in het boek wist ik wel wie wie was.

Het boek is maar liefst 350 bladzijden dik! Wat vond je daarvan?
Niet erg. Door de vele tekeningen las het erg snel. Er stond ook soms weinig tekst op een bladzijde.

Ben je benieuwd naar deel 3?
Ja. Ik ben benieuwd naar welk nieuw avontuur Rory De Raaf gaat beleven.

Hoe zou jij dit boek willen waarderen?
Ik waardeer het boek op 4 sterren. Ik vond hem Boemtastisch!

★★★★
Titel: Rory De Raaf (2) – Detective -De hondenbrigade | Leesfragment | Auteur: Andrew Clover, Ralph Lazar | Uitgeverij: Ballon Media | Categorie: KIds, 8 plus | Uitvoering: hardcover | 360 pagina’s | ISBN13: 9789403208770 | Verkrijgbaar sinds: februari 2019 | Recensent: Jolanda Kalkman | Datum recensie: 27-03-2019 | Prijs: €15,40 | Bestellen