Slimme Rik klauwen thuis!


Recensie Slimme Rik klauwen thuis! door Jolanda Kalkman:
Ik ben op zoek naar een babyfoto voor in het klassenboek op school. Maar er zijn maar weinig foto’s van mij, ondanks dat ik een superschattige baby was. Van mijn zus Erica die ouder is, zijn er wel elf boeken vol!
Dan komt plots mijn zus mijn kamer binnenstormen: “Rik! Haal die gestoorde kar van je uit mijn rugzak!” Ik leg uit dat hij alleen maar wil spelen. Om de een of andere reden is Jonas gek op Erika’s rugzak. Misschien omdat ik kattenkrudt in een vakje heb verstopt. Ik spreek Jonas streng toe (goed zo jochie) en zie dat hij papiersnippers tussen zijn nagels heeft. Ik denk dat het van haar schoolwerk is, maar als ik goed kijk, realiseer ik me dat dat niet zo is. Het is van haar dagboek! Ondanks dat ik haar dagboek alleen maar van een afstandje heb gezien, herken ik de goudomrande bladzijde. Ik bestudeer het goed en dan lees ik op de achterkant het volgende:
Het is gewoon een feit
mijn broertje is een we..

Klauwen thuis is het tweede deel uit de Slimme Rik serie. In deze boeken speelt Rik, die geboren is met de super talenten van een groot kunstenaar net als Vincent van Gogh, de hoofdrol. In Klauwen thuis! komt Rik erachter dat hij een heel groot geheim heeft. Een geheim dat de hele wereld kapot kan maken! Zijn zus Erika denkt dat hij een harige weerwolf is! En hoe meer hij erover denkt, hoe meer hij erachter komt dat zijn weerwolfkrachten tot uiting komen.
Rik heeft nu twee uitdagingen aan te gaan: 1: Waar is de rest van Erika’s dagboek? En 2: Hoe beschermt hij de rest van de wereld tegen zichzelf?

De Slimme Rik reeks is een echte graphicnovelserie boordevol humor en hilariteit. De boeken zijn vergelijkbaar met de populaire series van Bram Botermans en Niek de Groot. Ze zijn geschikt voor kinderen vanaf een jaar of 8. Zeker kinderen die niet graag lezen of moeite hebben met lezen, zullen genieten van deze boeken. Door de vele illustraties die ook vol met humor staan, het afwisselende lettertype en de lol die ze zullen beleven aan de grappen, vliegen ze door de boeken heen. Het is heerlijk te zien hoe kinderen van deze leeftijd die misschien nooit uit zichzelf een boek zullen lezen, zichzelf kunnen verliezen in dit soort boeken.

Mark Parisi wilde altijd al striptekenaar en auteur worden. Zijn cartoons worden in meer dan 100 dagbladen gepubliceerd. Ook zijn er vele wenskaarten, T-shirts, mokken en kalenders van zijn hand. Ondanks dat hij uit Amerika komt, slaat zijn humor ook aan in Europa. De kinderen zullen hardop lachen bij het lezen van zijn boeken!
Persoonlijk vind ik het een bijzonder fenomeen dat kinderen zo dol zijn op dit soort boeken. Ondanks dat ik zelf de voorkeur geef aan echte leesboeken, geniet ik

Foto: Jolanda Kalkman

ervan dat de doelgroep juist dol is op deze boeken. Daar zijn ze immers voor geschreven. Kinderen moet je altijd aanmoedigen dat te lezen wat ze leuk vinden. Hoe fijn dat ze er ook nog eens hardop om kunnen lachen! En uit kunnen kijken naar een volgend deel. Gelukkig komt er in de zomer van 2020 een derde deel uit. Dus heb je beide boeken al uit, dan is het nog even wachten op het volgende hilarische avontuur van Slimme Rik!

Wat vindt Robbert (13) van dit nieuwe deel van Slimme Rik?
“Ik vind het een leuk boek met veel humor. Soms moest ik echt hardop lachen. Maar of Rik echt zo slim is als de titel doet vermoeden….”
“Ik denk dat andere kinderen dit ook een heel leuk boeken zullen vinden. Omdat het gewoon erg grappig is. En ook omdat kinderen het fijn vinden dat er veel plaatjes in zitten. Die plaatjes moet je echt ook bekijken en lezen, want ook daar staan veel grapjes in verborgen!
Ik werd alleen gek van mijn moeder! Omdat ze steeds bij elke titel een liedje begon te zingen!”

Samen waarderen wij het boek op 5 sterren.

★★★★★
Titel: Slimme Rik Klauwen Thuis! | Leesfragment | Auteur: Mark Parisi | Uitgeverij de Fontein | Categorie: Graphicnovel – Zelf lezen – kinderboek | Verkrijgbaar als: Hardcover | 255 pagina’s met illustraties | ISBN13: 9789026148156 | Verkrijgbaar sinds: november 2019 | Recensent: Jolanda Kalkman | Datum recensie: 30-12-2019 | Prijs: €15,99 | Bestellen