Het sleutelkruid


Recensie Het sleutelkruid door Fany Van Hemelen:
Een prachtig en tijdloos verhaal over vriendschap en hoop, tot leven gebracht door bijzondere illustraties.

Hoewel Paul Biegel veel boeken geschreven heeft, was dit voor mij de eerste kennismaking met zijn verhalen. Gottmer heeft drie van zijn boeken in een schitterend jasje gestoken en Het sleutelkruid is een van deze. Nachtverhaal en De kleine kapitein zijn de twee andere boeken die opnieuw zijn uitgebracht.

Het sleutelkruid gaat over de duizend jaar oude koning Mansolein in zijn koperen burcht. Wanneer zijn trouwe vriend Haas bang wordt om de gezondheid van zijn koning, gaat hij op zoek naar hulp bij de wonderdokter. Dan blijkt dat het hart van de koning scheef slaat en hij misschien wel dood gaat, tenzij het sleutelkruid hem beter kan maken. De wonderdokter beslist om op zoek te gaan naar deze remedie om de leider van het dierenrijk hopelijk te genezen. Om het medicijn te vinden, moet de wonderdokter een lange tocht maken en tijdens die reis stuurt hij altijd een ander dier naar de burcht om hem gezelschap te houden en hem een spannend verhaal te vertellen. Wanneer het hart van de koning elke dag één keer klopt, overleeft hij misschien totdat de wonderdokter terug is.

Het sleutelkruid is samengesteld uit verschillende verhalen van alle dieren uit het woud en andere wezens. De dieren die op bezoek komen, zijn onder andere een wolf, een eend, een eekhoorn en een speciaal paard.

De koperen burcht is voor iedere bezoeker een veilige plaats waar elk zijn eigen plekje heeft en zich thuis voelt. Wanneer de dieren gaan slapen, wordt verteld waar de wonderdokter is en welke avonturen hij meemaakt onderweg.

Het is een mooie combinatie van vertellingen van diverse wezens, die uiteindelijk samenvloeien tot een betoverend sprookje. Naast vertelsels komt ook de burcht tot leven wanneer ik door alle dieren die verblijven bij de koning, de verschillende zalen verken en hun vroegere glorie en functie ontdek uit het verleden. Uit alle korte verhaaltjes is het bijna onmogelijk om mijn favorieten te kiezen, maar het varhaal van het duinkonijn en zijn broer en de ezel blijven door mijn hoofd spoken.

Het sleutelkruid geeft schitterend weer hoe het voelt om om iemand te geven en hoe belangrijk het is om te blijven hopen dat het goed komt. Vriendschap, nabijheid en liefde zijn naast verhalen in Het sleutelkruid het allerbelangrijkste in dit boek. In bijna heel het boek blijven de zorgen voor de koning centraal staan en het is bang afwachten of de wonderdokter op tijd voor de oplossing kan zorgen.

Het sleutelkruid is een tijdloos en wondermooi verhaal om zelf te lezen of voor te lezen. Het zal niet alleen kinderen bekoren, maar ook ik als volwassene werd meegenomen door de magie van de verhalen.
★★★★
Titel: Het sleutelkruid | Auteur: Paul Biegel | Illustrator: Linde Faas | Uitgeverij Gottmer | Verkrijgbaar als hardcover, luisterboek en e-book | ISBN13: 9789025773717 | 160 pagina’s  | Categorie: jeugdboeken | Verkrijgbaar sinds: oktober 2020 | Recensent: Fany Van Hemelen | Datum van recensie 19-11-2020 | Prijs: €16.99, luisterboek €12.99 en e-book €11.99 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.