Nachtverhaal


Recensie Nachtverhaal door Fany Van Hemelen:
Nachtverhaal is een schitterend uitgegeven sprookje vol bijzondere tegenstellingen.

In Nachtverhaal zijn vier hoofdpersonages. De huiskabouter, die in het poppenhuis op de zolder van een oude vrouw woont, Rat en Pad zijn vrienden die in de kelder wonen, en een heel aparte bezoeker.

De kabouter zorgt dat het huis in orde is voor de oude mevrouw weer wakker wordt. Buiten de wekelijkse kaartavond met Rat en Pad is hij alleen, maar dan verschijnt er een wondermooie fee aan zijn deur. Eigenlijk zijn feeën niet te vertrouwen, maar hij besluit haar toch binnen te laten en wanneer ze verhalen begint te vertellen, is hij verloren. De fee is al heel haar bestaan op zoek naar iemand om te trouwen, kindjes te hebben en wil na een bepaalde ervaring de Dood ontmoeten. Tijdens haar omzwervingen komt ze op bijzondere plaatsen en haar verhaal is erg avontuurlijk en meeslepend en de kabouter hangt aan haar lippen. Altijd wanneer het net erg spannend is, stopt de vertelling abrupt waardoor het lijkt alsof ze de kabouter in haar ban heeft. Is dat zo of heeft de fee echt behoefte aan rust dan?

Rad en Pad voelen zich buitengesloten en Rad bedenkt een plannetje, maar of dit zal slagen… Doordat de kabouter alles vergeet, staan de vrienden nog griezelige avonturen te wachten.

Op het einde vallen de aparte verhalen op een wel heel speciale en doordachte manier samen.

Nachtverhaal is een bijzonder verhaal, omdat het de facetten van leven en dood omvat.

Paul Biegel toont met de verschillen tussen een sprookjesfiguur en een echt mens of dier zijn talent. In dit fantasierijke sprookje schakelt hij voortdurend van goed naar kwaad, licht naar donker, dood naar leven en ondertussen geeft hij heel wat wijze levenslessen mee. Als je al wat ouder bent, zul je de dubbele bodems en verwijzingen naar mythologische wezens misschien herkennen, maar als kind ga je zeker ook betoverd worden door de prachtige bijgevoegde illustraties van Charlotte Dematons en de wonderlijke verhalen van Paul Biegel.

Dit sprookje gaat over de dood, maar nog meer over leven, geluk, vertrouwen en vriendschap. Nachtverhaal is een plezierig boek om zelf te lezen, maar is zeker ook geschikt om voor te lezen en zo jonge kinderen de magische sfeer van dit verhaal mee te geven.

★★★★
Titel: Nachtverhaal | Auteur: Paul Biegel | Illustrator: Charlotte Dematons | Gottmer Uitgevers  | Verkrijgbaar als: hardcover, luisterboek en e-book | ISBN13: 9789025773755 | Categorie: jeugdboeken | Verschenen sinds: september 2020 | Recensent: Fany Van Hemelen | Datum recensie: 28-11-2020 | Prijs: €16.99  luisterboek €12.99  en e-book €11.99 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.