De grote kunst encyclopedie voor kinderen


Recensie De grote kunst encyclopedie voor kinderen door Jolanda Kalkman:
Deze prachtige encyclopedie staat vol met Kunst. En niet alleen schilderkunst, maar ook beeldhouwkunst en fotografie vind je in dit mooie boek terug.

“Mensen schilderen al duizenden jaren, en gebruikten daar alle mogelijke oppervlakten voor: rotswanden, kerkplafonds, houten panelen, papier en doek.” (Blz. 7).

Deze zin is de openingszin voor de schilderkunst. In een heleboel verschillende hoofdstukken komt de gehele schilderkunstgeschiedenis voorbij.
Het eerste hoofdstuk: Het onderwerp. Elke schilder heeft zijn eigen reden voor het maken van zijn schilderij. De ene wil met zijn kunst een verhaal vertellen, een ander wil juist een persoon of gebeurtenis vastleggen en weer een ander wil een gevoel weergeven. Toch begint elk schilderij met een onderwerp. En dit kan alles zijn.
Het is de manier waarop het onderwerp wordt weergegeven die de stijl bepaalt. De meeste kunstenaars hebben een representatieve (realistische) stijl. Maar sinds de 20ste eeuw is er ook steeds meer abstracte kunst, waarbij de vormen of de kleuren gebruikt worden om gevoelens of ideeën over te brengen.
In deze encyclopedie worden deze verschillende stijlen in chronologische volgorde neergezet, beginnende bij de prehistorische kunst, om uiteindelijk helemaal bij de hedendaagse kunst uit te komen.

“Beeldhouwwerken zijn driedimensionale kunstwerken. Vaak beelden ze menselijke vormen uit. Ze kunnen van alle mogelijke materialen zijn, zoals steen, hout, metaal of gips.” (Blz. 171).

Ook de beeldhouwkunst komt in chronologische volgorde voorbij. Sommige van de oudste kunstwerken, uit de prehistorische tijd, zijn voorwerpen die uit steen werden gehakt. Waarschijnlijk hadden deze een religieuze betekenis. Pas tegen het einde van de 19de eeuw begonnen beeldhouwers te experimenteren en gingen ze op zoek naar nieuwe manieren om de menselijke vorm uit beelden of abstracte vormen te maken.

“Fotografie is het proces waarbij beeld permanent wordt vastgelegd door licht op een lichtgevoelig oppervlak te richten. Sinds 1820 heeft het zich ontwikkeld tot een belangrijke kunstvorm.” (Blz. 187).

Tot slot wordt de fotografie in chronologische volgorde besproken. Al in de 4de eeuw voor Christus werd er een afbeelding op een muur geprojecteerd door licht door een gaatje in een donkere kamer te laten vallen. In 1819 lukte het om een afbeelding op een plaat van metaal of glas te fixeren. Dit was het begin van de fotografie.

Graag wil ik beginnen met het geven van een groot compliment aan de auteurs. Het is hun gelukt om met behulp van korte stukjes tekst en heel veel foto’s een prachtige encyclopedie te maken!
Hij is bedoeld voor kinderen, maar volwassenen zullen er ook heel veel aan hebben. Zeker wanneer je kunst wel interessant vindt, maar er niet heel erg in thuis bent.

Alle belangrijke ontwikkelingen uit de kunstgeschiedenis komen langs. Grote namen van bekende meesters uit de schilderkunst vind je er allemaal in terug.
Door middel van het register kan je direct naar de specifieke kunstenaar bladeren. Erg fijn wanneer je net iets meer over iemand wilt weten of over welke stijl hij of zij gebruikte.
Op school komen de verschillende stijlen vaak ook voorbij. En het kan dan lastig zijn om ze uit elkaar te houden. Dit boek zal daarbij echt een uitkomst zijn. Je kan de stijl opzoeken en door naar de afbeeldingen te kijken de stijl terug herkennen. Ik denk dat heel veel scholieren hier heel erg blij mee zullen zijn!

Zelf haal ik ook altijd alle stijlen door elkaar. Maar al bladerend in deze encyclopedie herkende ik de verschillende stijlen wel. Omdat het kort en bondig is uitgelegd zie je heel gauw de verschillen. Wil je echt veel informatie over een onderwerp of kunstenaar, dan is deze encyclopedie te beknopt. Hij is echt bedoeld om je op weg te helpen door de grote kunstgeschiedenis.

Ook wil ik een groot compliment maken voor de cover. Hierop staat De sterrennacht van Vincent van Gogh afgebeeld.
In het hoofdstuk: Beter bekeken, wordt er letterlijk beter naar dit schilderij gekeken.
Maar op de cover voelde het schilderij al heel echt. Je kan het reliëf met je vingers voelen. Hierdoor lijkt het alsof je echt met je handen over het schilderij gaat. En als je het een beetje tegen het licht in houdt zie je de schittering van de maan en de sterren. Heel bijzonder gemaakt!

En wat vond mijn zoon (12) van De grote kunst encyclopedie voor kinderen?
In eerste instantie zei hij zoiets als “Mam, ik heb toch niets met kunst?!” Dit is niet waar. Al sinds hij heel klein was trokken bepaalde schilderijen hem aan. Hij kon al heel geconcentreerd naar een afbeelding of een schilderij kijken.
Na wat aanmoedigingen begon hij de encyclopedie toch serieus te bekijken. De cover viel ook hem direct op. Ik zag hoe hij zijn vingers over de kaft liet gaan net als ikzelf eerder ook had gedaan. De afbeelding kwam hem ook bekend voor: “Die is toch van die ene bekende schilder?”

Tijdens het samen doornemen kwam hij eerst bij de afbeelding van de Mona Lisa: “Deze vind ik echt niet mooi!” Maar bij het schilderij van Het meisje met de parel bleef hij weer hangen. Deze heeft hij niet zo lang geleden in het Mauritshuis bekeken. “Deze vind ik echt veel mooier dan de Mona Lisa. De kleuren zijn veel meer aanwezig en haar gezicht is veel mooier geschilderd. Ook zijn haar ogen veel mooier geschilderd. Jammer dat hij in het echt maar zo klein is!”
Die ene bekende schilder kwam hij natuurlijk ook tegen in het boek. “Natuurlijk, dat was Van Gogh! Die herken ik wel hoor!”

Ik denk dat hij nog heel vaak in deze encyclopedie zal kijken.
Ook mijn dochter heeft mee zitten kijken. Zij herkende de tekeningen uit het boek Kunst met taart. Erg leuk om te zien hoe je ook jonge kinderen al kan leren echt te kijken naar afbeeldingen.

Wij waarderen deze encyclopedie die zeker niet alleen voor kinderen is op 5 sterren.

★★★★★
Titel: De grote kunstencyclopedie voor kinderen | Auteur: Susie Hodge, David Taylor | Uitgeverij Lannoo | Categorie: Kids | Leeftijd: 12 plus Uitvoering: hardcover | 208 pagina’s | ISBN13: 9789401451895 | Verkrijgbaar sinds: 25-09-2018 | Recensent: Jolanda Kalkman | Datum recensie: 25-03-2019 | Prijs: €22,50 | Bestellen