Een mier op je bord


Recensie Een mier op je bord door Jolanda Kalkman:
Kinderen leren wat mooi is

“Er wordt weleens gezegd dat kinderen en kunstenaars op elkaar lijken. Zoals een kind oog heeft voor allerlei kleine dingen in zijn omgeving, zo kijken en luisteren kunstenaars, schrijvers en muzikanten ook.” Blz. 29.

In Het boek Een mier op je bord probeert Ineke de Jong-den Hartog op een laagdrempelige manier de grote wereld van kunst, muziek en cultuur te ontsluiten. Hiervoor heeft ze het boek in twee delen verdeeld. In het eerste deel gaat het vooral over de rol van jou als volwassene in het begeleiden van kinderen. Deel 2 gaat dieper in op de deelgebieden waarin creativiteit vaak tot uiting komt.
Daarnaast biedt het boek een stukje bezinning op de vraag hoe christenen met creativiteit, kunst en cultuur om kunnen gaan.

Kinderen hebben op jonge leeftijd vaak al voorkeur voor een bepaalde kleur. Hij of zij bouwt bijvoorbeeld het liefst torens van duplo in een bepaalde kleur. Als ouder kan je het kind dan stimuleren door er een toren naast te maken in een andere kleur. Zo leert het kind kleuren te ordeneren, net als Mondriaan deed. Zonder zelf naar het museum te hoeven wordt de basis voor mooie dingen al tijdens het duplo-spelen gelegd.
Een ander kind is dol op muziek. Het zingt de hele dag of zou graag net zo goed orgel kunnen spelen als zijn vader. Omdat hij dit gaaf lijkt en hoopt heel goed te kunnen spelen. Maar dan moet er natuurlijk ook voor geoefend worden.

In dit boek vind je heel veel voorbeelden van kinderen die, vaak onbewust, bezig zijn met iets moois. Door steeds een korte hedendaagse situatie te schrijven en daarna de uitleg ervan, leer je als volwassenen te ontdekken wat de kijk van het kind is. Kinderen zijn nieuwsgierig en dit kan je handig gebruiken. Daarvoor staan er ook een heleboel tips in het boek. Soms zijn dit tips voor volwassenen, om zelf even bij stil te staan. Bijvoorbeeld de tip, bedenk een aantal dingen die je kind interesseren en echt bij hem of haar passen. Andere tips zijn meer ideeën om zelf mee aan de slag te gaan. Ook vind je verwijzingen naar websites voor meer ideeën en informatie in de tips.

Soms zijn kinderen zeer enthousiast. Ze kunnen dan samen wel anderhalf uur bezig zijn met bijvoorbeeld tekenen. Maar opeens, van het ene op het andere moment, zijn ze het zat.
Of een jong kind dat samen met de oudere kinderen heerlijk heeft zitten tekenen, lukt het niet om zelfstandig ermee bezig te zijn. Het ene kind tekent zo wat hij in zijn hoofd heeft, maar kan teleurgesteld raken als het plaatje niet aan zijn verwachtingen voldoen. Terwijl een ander juist moeite heeft een goed idee te bedenken.
Vaak loop je tegen problemen aan wanneer je met een kind wilt gaan knutselen. In het tweede deel staan verschillende tips hoe je hier het beste mee om kan gaan Ook erg handig zijn de low-budgettips.

Natuurlijk is het ook erg leuk om met kinderen een echt museum te bezoeken. Veel musea zijn tegenwoordig ingericht op kinderen. Toch is het ook best handig om zelf een beetje de weg te weten in museumland. Met de tips en ideeën in deel 2 ga je in elk geval goed voorbereid op stap!

Naast kunst is er ook veel aandacht besteed aan muziek. Muziek en geloofsbeleving gaan heel goed samen. Zo kan je samen met kinderen psalmen lezen, beluisteren of zingen. Met de voorbeelden uit deze hoofdstukken zal de wereld van de Bijbel meer gaan leven.
Ik vind dat “Een mier op je bord” een mooi boek geworden. Het is een grote verzameling met tips en ideeën waarmee iedereen uit de voeten kan.
Bijzonder is dat er ook aandacht is voor bijvoorbeeld kinderen met autisme of een beperking.
Daarnaast bied het houvast voor iedereen die kunst en geloof graag in het dagelijks leven wilt combineren.

Wat ik miste in het boek waren kleurrijke illustraties. Hierdoor zou het nog aantrekkelijker worden om er lekker in te bladeren. Als tip wil ik meegeven om zeker op de website te kijken van Inenke de jong. Hier staan een aantal van de tips uit het boek in uitgewerkt en aangevuld, voorzien van kleurrijke afbeeldingen.
Ook is er daar een cursusmap te downloaden. Aan de hand van Bijbelgedeelten, vragen en opdrachten kun je dit boek bespreken in groepsverband, maar je kan er ook prima alleen mee aan de slag.
Na het doornemen van deze map vond ik het jammer dat dit niet ook in het boek is opgenomen als deel 3. Het had het nog completer gemaakt. Je hebt dan echt een handboek waarmee je direct aan de slag kan gaan. Misschien een tip voor een nieuwe uitgave of herdruk om hier iets mee te doen.

In het boek staat ook de tip om kinderen klassieke muziek te laten horen. Als voorbeeld schrijft Ineke over Peter en de Wolf. Nu heb ik zelf een prachtige uitvoering van Peter en de Wolf (Prokofjev van uitgeverij Gottmer). Toen mijn dochter iets jonger was begonnen we al samen met luisteren. Ze genoot maar voelde ook aan wanneer het te spannend werd. Op die momenten zat ze te luisteren met grote ogen! Na een paar keer luisteren herkende ze ook al instrumenten en dat terwijl ze pas 3 is. Leuk dat we hem opnieuw hebben beluisterd, maar nu met de tips uit dit boek.
Het boek “de brief voor de koning” ligt nog klaar om gelezen te woorden. Maar dankzij dit boek heb ik zin om mijn zoon (12) ook voor dit boek hem te laten lezen, ondanks dat hij 400 blz. telt!

Kortom dit is een heel handig en praktisch boek voor iedereen. Want niet alleen kinderen maar ook volwassenen zullen ermee leren wat mooi is.
En daarom waardeer ik hem op 4 sterren.

★★★★
Titel: Een mier op je bord | Leesfragment | Auteur: Ineke de Jong | Uitgeverij de Banier | Categorie: Kids | Uitvoering: paperback of E-book | 192 pagina’s | ISBN13: 9789402906370 | Verkrijgbaar sinds: juni 2018 |Recensent: Jolanda Kalkman | Datum recensie: | Prijs: €15,95 | Bestellen