Kleine Helden – Leonardo da Vinci


Recensie Kleine Helden – Leonardo da Vinci door Jolanda Kalkman:
De vraag die vaak gesteld wordt is: wat wil jij later worden? Maar was deze vraag vroeger aan Leonardo da Vinci gesteld, dan had hij niet geweten wat hij moest antwoorden. Want hij vond bijna alles leuk.
De meeste mensen kennen hem als kunstschilder, vanwege zijn beroemde schilderijen. Maar eigenlijk was hij ook uitvinder, wetenschapper, architect, schrijver…en nog veel meer! Benieuwd naar het verhaal van de wereldberoemde Leonardo Da Vinci? Lees en geniet dan gauw van zijn verhaal.

In de serie Kleine Helden zijn de verhalen achter echte grote helden beschreven, mensen die iets hebben betekend door het achterlaten van de beroemdste kunstwerken of de grootste ontdekkingen.
In dit deel gaat het om Leonardo Da Vinci. Wanneer je zijn naam hoort denk je meteen aan zijn schilderijen van de Mona Lisa en Het laatste avondmaal. Maar dat hij bijvoorbeeld ook de uitvinder was van het servet, iets wat in zijn tijd helemaal niet gebruikt werd (de mensen veegden hun vieze handen en mond gewoon af aan hun kleding, het tafellaken of aan andere gasten!) wist ik bijvoorbeeld niet.

Door het verhaal vanuit Leonardo da Vinci te vertellen heeft de schrijver er een echt ik-verhaal van gemaakt. Hierdoor is het heel persoonlijk geworden. En groei je met da Vinci mee. Eerst was hij nog een kleine jongen met grote dromen, aan het eind is hij oude man, wonend in een Frans Kasteel. Maar tot aan zijn dood bleef hij schilderen en dromen.

De tekeningen van Angel Coronado en Oriol Roca zijn zeer goed passend. Op de cover zie je zowel de oude als de jonge da Vinci. En omdat zijn kleding steeds hetzelfde blijft weet de jonge lezer direct om wie het draait.

Extra leuk is dat er achterin het boek een korte samenvatting van zijn leven staat aan de hand van een jarenbalk. Dit is zeer handig als oudere kinderen dit boekje willen gebruiken voor een werkstuk.

Ook staan er nog een aantal leuke vragen in. Zo zijn er voor de jongere kinderen een aantal zoekplaatjes, zodat je aan de hand van deze plaatjes nog eens door het verhaal gaat. En voor de wat oudere kinderen staan er nog een aantal vragen over het verhaal. Zo kan je het levensverhaal van Leonardo eenvoudig nabespreken.

Mijn zoon is zelf niet zo weg van het schilderij van de Mona Lisa. Maar om de tekening van het schilderij in dit boekje moest hij erg lachen. Zijn uitvindingen daarentegen vond hij wel erg knap. Van sommige had hij wel eens gehoord op school, maar dat hij ook de uitvinder van het duikpak was wisten wij ook niet. Hij was wel echt heel erg getalenteerd op heel veel gebieden. Dit boekje heeft zijn kijk op de schilder achter het schilderij dan ook zeker veranderd.

Wij waarderen het boekje op 5 sterren.

★★★★★
Titel: Kleine Helden – Leonardo da Vinci | Leesfragment | Auteurs: Javier Alonso | Uitgeverij: Baeckensbooks – Bakermat | Categorie: Kids | Leeftijd: 5 Plus| Uitvoering: hardcover | 32 pagina’s | ISBN13: 9789059245310 | Verkrijgbaar sinds: oktober 2018 |Recensent: Jolanda Kalkman | Datum recensie: 30-03-2019 | Prijs: €12,95 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.