Kunst voor kinderen- De Nachtwacht van Rembrandt van Rijn


Recensie Kunst voor kinderen- De Nachtwacht van Rembrandt van Rijn door Jolanda Kalkman:
Hoe kan je kinderen nu echt heel goed laten kijken naar een schilderij? En in dit geval naar De Nachtwacht? Op een manier zodat ze details kunnen zien en herkennen? Door er een 3D-model van te maken!

In Kunst voor kinderen nemen de auteurs je kind mee in het schilderij. Door middel van feiten en voorleesverhalen maken kinderen eenvoudig kennis met de geschiedenis rondom de schilder en zijn kunstwerk. In dit deel staat Rembrandt van Rijn centraal. Hij is de schilder die graag met licht en donker schilderde. Maar wie was hij nu eigenlijk? En wie staan er op het schilderij De Nachtwacht afgebeeld? Hoe kwam dit grote schilderij tot stand?

Wanneer je het boek van Big Balloon ziet lijkt het op het eerste gezicht een heel dik boek. Maar dit valt erg mee. Want achter in het boek zit een doos met daarin de materialen om zelf een mooie Nachtwacht te kunnen maken.
In principe kan dit helemaal zonder lijm, maar de lijmpot erbij kan handig zijn wanneer (te) jonge kinderen de onderdelen zelf uitdrukken.
En een aardappelschilmesje erbij houden kan ook heel handig zijn om de kleine uitsneden eruit te drukken. Oudere kinderen kunnen dit prima zelfstandig, maar jongere kinderen hebben wel wat hulp nodig.
Ook wil ik als tip meegeven om de resten van de platen niet weg te gooien, maar terug in de doos te doen. Want anders wordt de doos te zacht en dat is zonde voor het boek. Je kan er dan niet meer gemakkelijk in bladeren.

Wat ik heel erg leuk vind aan het boek is dat er echt een voorleesverhaal in staat. Dit werkt heel laagdrempelig. Tussendoor kom je allerlei leuke en interessante weetjes tegen. Zo leer je op een speelse manier een heleboel! Jonge kinderen genieten van het luisteren naar het verhaal terwijl oudere kinderen dit zelf kunnen lezen.

Toen we het boek uit hadden konden we met het leukste deel beginnen, het in elkaar zetten van het model! Mijn dochter (3,5) kon niet wachten tot het zover was.
Zij heeft voor mij alle onderdelen eruit gedrukt. Helaas brak er daardoor 2x een stukje af, maar met wat lijm was dit probleem heel gauw verholpen en zie je er niets meer van. Daarna heeft ze heel geduldig zitten wachten terwijl ik de lijst in elkaar zette. Natuurlijk mocht ze zelf de figuren in het schilderij zetten. En dat was zo ontzettend leuk! Wat heb ik hiervan genoten.

Ze heeft het schilderij echt eerst heel goed zitten bestuderen. En daarna een voor een de figuren erin gezet. Omdat deze aan twee kanten bedrukt waren moest ze ook goed kijken welke kant ervoor moest.
Toen het af was viel haar een ding op, niet iedereen stond erop! Ze miste nog een paar schutters die aan de zijkant horen te staan. Gelukkig kon ik haar de laatste bladzijde van het boek nog eens voorlezen. Hier is te lezen dat De Nachtwacht in 1715 verhuisde naar het stadhuis op de Dam in Amsterdam. Maar het paste niet op de plaats waar het moest hangen. En daarom werden er drie stroken vanaf gesneden. Doordoor verdwenen er twee schutters van het schilderij.
Dit was natuurlijk eeuwig zonde, maar voor mijn dochter was deze uitleg voldoende om te accepteren dat niet iedereen erop staan.

Ik vind het echt ontzettend knap dat een kind van deze leeftijd zo goed kan kijken naar een schilderij zoals De Nachtwacht. En dat dan ook de details opvallen. Door een 3D-model met een boek te combineren heeft Big Balloon dus een waar kunststukje geleverd, daarom waardeer ik dit boek op 4 en halve ster.

★★★★
Titel: Kunst voor Kinderen-De Nachtwacht van Rembrandt van Rijn | Leesfragment | Auteur: Ceciel de Bie Reinoud Leenen | Uitgeverij: Big Balloon | Categorie: Kids, kunst | Uitvoering: hardcover | 32 pagina’s | ISBN13: 9789047805571 | Verkrijgbaar sinds: november 2018 |Recensent: Jolanda Kalkman | Datum recensie: 27-03-2019 | Prijs: €17,50 | Bestellen