Marten & Oopjen maken zich mooi


Recensie Marten & Oopjen maken zich mooi door Jolanda Kalkman:
Een luxe gouden boekje

Dit zijn Marten en Oopjen. Ze zijn heel blij want ze gaan samen trouwen! Voor deze mooie dag moet er natuurlijk prachtige kleding gekocht worden. Hiervoor bezoeken Marten en Oopjen de knapste kleermakers, hoedenmakers, schoenenmakers en kantklossers. En niets is goed genoeg, want Oopjen wilt steeds iets mooiers en Marten wil steeds iets duurders dan dat wat er getoond wordt. Zeemeermintranen, gemalen regenboogpoeder, eenhoornleer, alles wordt gebruikt om van Marten en Oopjen een schitterend huwelijkspaar te maken! En dan breekt eindelijk de grote dag aan…

Op 28 jarige leeftijd schilderde Rembrandt in 1634 twee huwelijksportretten in opdracht van twee jonggehuwden, Marten Soolmans en Oopjen Coppit. De portretten werden meer dan twee meter hoog. Op de portretten zijn de rijke kostuums schitterend weergegeven. Dat twee burgers zich zo vorstelijk kleedden naar de laatste Franse mode en lieten portretteren, zegt veel over hun trots en welvaart.
De portretten zijn bijna 400 jaar privébezit geweest. Maar eind januari 2016 zijn ze gezamenlijk door Frankrijk en Nederland aangekocht, zodat ze vanaf nu weer gezamenlijk, afwisselend in het Louvre en het Rijksmuseum, getoond kunnen worden aan het publiek. (Bron: website Rijksmuseum).

In samenwerking met het Rijksmuseum heeft Uitgeverij Rubinstein een prachtig gouden boekje uitgebracht. Jan Paul Schutten weet in eenvoudige taal het verhaal van welvaart aan jonge kinderen over te brengen. Met aan het eind een grapje, zodat je het boekje met een glimlach dichtslaat.
De sfeervolle tekeningen zijn gemaakt door Martijn van der Linden. Deze zijn grotendeels geïnspireerd op de werken uit het Rijksmuseum. Erdoorheen bladerend waan je jezelf even in de tijd waarin Marten en Oopjen elkaar het ja-woord gaven.

Dit gouden boekje is prima te gebruiken ter voorbereiding op een bezoek aan het Rijksmuseum. Maar is ook zeker een leuk aandenken. In elk geval zullen kinderen na het horen van het verhaal zeer zeker Marten en Oopjen herkennen tussen de vele schilderijen.

Ik miste als volwassene dat er niet een heel klein beetje achtergrondinformatie in het boekje was opgenomen. Als dat er ook bij zou zitten is het zeker helemaal af. Al zal de doelgroep, de kinderen, dit niet missen. Zij genieten van het verhaal en dromen mee over de luxe. En het belangrijkste, ze zullen het werk herkennen.

Het gouden boekje is dus zeker zeer geslaagd en ik waardeer het op 4 sterren.

★★★★
Titel: Marten & Oopjen maken zich mooi | Auteur: Jan Paul Schutten | Uitgeverij: Rubinstein | Categorie: Kids | Uitvoering: hardcover | 24 pagina’s | ISBN13: 9789047625339 | Verkrijgbaar sinds: maart 2018 |Recensent: Jolanda Kalkman | Datum recensie: 23-03-2019 | Prijs: € | Bestellen