Dol en Dot doen dol en zot


Dol en DotRecensie Dol en Dot doen dol en zot door Sandra Hutchison:
Met een glimlach op je gezicht leren lezen

Dol en Dot zijn zusjes, Dot is poeslief en speelt graag met andere kinderen. Dol haalt graag rottigheid uit en is eigenlijk een beetje jaloers op Dot. Daarom pakt ze spullen van Dot af. Wanneer Meester Bas Dol en Dot beiden hoort huilen, bedenkt hij een slimme truc. De zusjes ruilen van rol.

“De een is lief, de ander niet, maar wie het is dat weet je niet!”

Dol en Dot doen dol en zot is alweer het derde deel in de leesserie De school voor monsters. Een boekenreeks die zich richt op de allerjongste lezers onder ons. Het idee achter de serie is dat het kinderen zou motiveren om te leren lezen. Lezen moet vooral leuk zijn, het boek straalt dan ook een en al vrolijkheid uit. De teksten zijn volledig op rijm en de kleuren van de grappige illustraties spatten van de pagina’s af. Door dit boek in de eerste plaats als voorleesboek te gebruiken associëren kinderen boeken en lezen al snel met iets positiefs.

Dit zijn de zusjes Dol en Dot.
De een doet lief, de ander rot.
Dol doet lelijk, Dol doet dol.
Ze pest de monsters en heeft lol.
Maar op een dag zegt Dot: ‘Hou op!
Kappen nu met dollen! Stop!

Dit leuke boek is geschreven door de Australische auteur Sally Rippin. Ze heeft al flink wat jeugdboeken op haar naam staan. Een voorbeeld daarvan zijn de populaire Billie B Brown-boeken.

Het boek is erop gericht om kinderen te leren lezen. De makkelijkste (korte) woorden staan in het blauw afgedrukt in het boek. Woorden die kinderen al snel zelf kunnen lezen. Met een beetje begeleiding krijgt je kind vertrouwen in zijn of haar eigen kunnen en gaat het leren lezen als een trein. Achter in het boek staat nog een uitleg over hoe je dit boek het best kunt inzetten. Daarnaast vind je er nog een tekenles (leer zelf Dol en Dot tekenen) en een cadeautje in de vorm van een vrolijke deurhanger die je alleen nog even uit moet knippen.

Dol en Dot doen dol en zot is net als de twee voorgangers in deze serie uitbundig geïllustreerd door de uit Engeland afkomstige illustrator Chris Kennett. Hij vond als kind al zijn rust in tekenen en is gelukkig nooit gestopt met het maken van illustraties. In 1998 verhuisde hij naar Australië, waar hij nu samen met zijn vrouw Victoria en hun twee kinderen woont. Zijn werk heb je vast al eerder voorbij zien komen, zo tekent hij voor Star Wars en is hij de maker van de serie Pixel Raiders.

De aandoenlijke illustraties zijn ware kunstwerkjes en sluiten haarfijn aan bij de vermakelijke korte teksten. De streken van de personages Dol en Dot zullen voor kinderen een feest der herkenning zijn. Aanrader voor in de klas en thuis. Ideaal voor kinderen die net begonnen zijn met leren lezen.

Baeckens

★★★★★
Dol en DotTitel: Dol en Dot doen dol en zot | Serie: De school voor monsters – deel 3 | Leesfragment | Auteur: Sally Rippin | Illustrator: Chris Kennett | Uitgeverij: Baeckens Books | Categorie: jeugdboeken | verkrijgbaar als: hardcover | 56 pagina’s | ISBN13: 9789464290264 | Verkrijgbaar sinds: november 2021 | Recensent: Sandra Hutchison | Datum recensie: 17-12-2201 | Prijs: €10,00 | Bestellen

Dwarz banner

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.